Op 29 april jl. behaalden drie glazeniers het diploma van de opleiding Restauratie Glazenier. Helaas heeft niet de hele groep de eindstreep gehaald.

Op 29 april jl. behaalden drie glazeniers het diploma van de opleiding Restauratie Glazenier. Helaas heeft niet de hele groep de eindstreep gehaald. Docent Ellen van der Leeden legt uit wat de essentie is van het werk van een restauratieglazenier: “In dit vak draait alles om het beeld en het met respect omgaan met het oude glas. We willen zien dat de student de ethiek van het restaureren begrijpt. Dat is complex en vraagt een dienende beroepshouding en natuurlijk de nodige ambachtelijke en artistieke vaardigheden.”

In het Klooster ter Eem richtten de studenten een kleine expositie in van een aantal verplichte werkstukken inclusief schetsen en onderzoeksverslagen. De werkstukken laten de verschillen tussen de studenten zien en ze laten zien hoe complex het glazenierswerk is. Daarom beoordeelt de examencommissie niet alleen het eindresultaat, maar ook de schetsen en de proefversies, inclusief de mislukkingen. De werkstukken zijn beoordeeld door vier examinatoren, die hun sporen ruimschoots hebben verdiend in de restauratie en specifiek het vakgebied van glas-in-lood en gebrandschilderde glazen: glazeniers Coen Mesterom en Hermine van der Does en restauratiedeskundigen Taco Hermans en Rob Crèvecoeur.

De lessen

“De studenten hebben in de loop van de opleiding, 20 lesdagen verspreid over 2,5 jaar, alle aspecten van het ambacht gezien. Mijn mede-docent en glazenier Betty Bulthuis behandelde onderwerpen als heraldiek. Zelf heb ik les gegeven in de algemene onderwerpen als kunsthistorie, regelgeving, materialen en schadebeelden. De honger naar kennis bij de studenten was groot”, blikt van der Leeden terug, “een belangrijk leerdoel is dat ze ook besef hebben gekregen van wat ze wel en niet weten. Een restauratieglazenier moet zich dienend opstellen: zich in het werk verplaatsen, in de tijd waarin het gemaakt is en zich inleven in de maker van het glas. Dat is een bekwaamheid die tijd vraagt. Met het behalen van dit diploma hebben de studenten een startbewijs om zich verder te gaan ontwikkelen als restauratieglazenier.”

De kersverse, gediplomeerde restauratieglazeniers zijn Lennard de Jong (De Jong Glasdesign), Herman van Rongen (Driemond Glas) en Maurice Koops (Sio 2 Glas).

De opleiding

De opleiding Restauratie Glazenier is ontwikkeld in samenwerking met de Ondernemersvereniging Glazeniers (OVG). In de lesstof is de uitvoeringrichtlijn Glaspanelen in lood (URL 4022) van de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg verwerkt. Naar verwachting start de opleiding Restauratie Glazenier eind 2023 met een nieuwe groep. Geïnteresseerde glazeniers kunnen hun interesse kenbaar maken via onze website, www.erfgoedopleidingen.nl