Directeur Tanja Karreman stopt na tien jaar bij Nieuw Dakota. Per 1 juni wordt zij secretaris van het Stadscuratorium Amsterdam (SCA). Karreman gaat het stadscuratorium ondersteunen en relevante thema’s agenderen, en kunst in de openbare ruimte in ontwikkelgebieden aanjagen. Tanja Karreman stond tien jaar geleden aan de wieg van Nieuw Dakota. Onder haar leiding en in goede samenwerking met het bestuur, groeide deze toen nieuwe kunstinstelling in Amsterdam Noord bij het NDSM terrein uit tot een levendige plek met een translokale programmering en een gastvrije ruimte voor publiek, partners en kunstenaars.

In tien jaar tijd zijn er bijna 100 tentoonstellingen en projecten gerealiseerd, in samenwerking met kunstenaars, curatoren, culturele instellingen en galeries en diverse partners, met als hoogtepunten Zuiver (afsluiting van de samenwerking tussen Rietveld Academie en Nola Hatterman Academie), Tussen IJzer en Staal (viering 70 jaar NDSM-werf), Body Betrays Itself van Danaë Moons, Gender Monolgues van Diana Blok, Het Magnetische Noorden met Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis, het tijdelijke iconische lichtkunstwerk A Place Beyond Belief van Nathan Coley, de Summershow en recent de Jubileum tentoonstelling Moving Walls. Afgewisseld met indrukwekkende solo installaties van o.a. Frank Mandersloot, Raquel Maulwurf, Diana Blok, Christiaan Bastiaans, Irina Birger, Marc Oosting, Giorgos Gripeos, Paula Albuquerque, Itamar Gilboa, Gil&Moti, Maze de Boer, Antonio Jose Guzman, Michiel Voet. Tijdens de eerste lockdown startte Nieuw Dakota de Corona-Archives dat nu uitgroeit tot een podium voor kunstenaars van over de hele wereld.

Met een afwisselend publieks- en een educatief programma maakt Nieuw Dakota inmiddels onmisbaar deel uit van het Amsterdamse weefsel van hedendaagse kunstinstellingen. Vanaf 2017 kreeg Nieuw Dakota een stevige plek in het Amsterdamse Kunstenplan.

Tanja Karreman: “Op 1 juli is het precies tien geleden dat ik begon als directeur. Ik kijk vol trots terug op een hele bijzondere tijd, vol inspiratie, ontmoetingen en mooie gesprekken met kunstenaars, kinderen en publiek. De kracht van Nieuw Dakota zijn de mensen eromheen, de bijzondere plek aan het water en de flexibiliteit van de ruimte en de organisatie, die kunstenaars de kans biedt om het beste uit hen zelf te halen; een tentoonstelling bij Nieuw Dakota is geslaagd als het de ruimte telkens opnieuw transformeert en de bezoeker weet te raken. De recente jubileum tentoonstelling was daarvan een goed voorbeeld en het juiste moment voor een nieuwe stap. Ook in mijn nieuwe rol blijf ik me inzetten voor de aanwezigheid van kunst in de stad, voor verhalen die worden verteld, voor de beleving van de openbare ruimte als een waardevolle plek, en voor de toegankelijkheid ervan voor iedereen.”

Lex Brans, voorzitter van het bestuur: “Vanaf de eerste dag heeft Tanja Karreman vol energie en daadkracht Nieuw Dakota samen met het bestuur, medewerkers en programmaraad vormgegeven. Met souplesse heeft ze de programmering aangepast aan de veranderende omgeving van zowel de NDSM en Amsterdam Noord als de wereld. Daarbij wist als geen ander mensen te binden aan de idealen van Nieuw Dakota, waar ze zich met hart en ziel voor inzette. Ze laat Nieuw Dakota achter in een uitstekende conditie zowel qua positionering als financieel. Als bestuur zullen wij haar missen maar we kijken vol vertrouwen uit naar de toekomst.”

De vacature voor een opvolger van Tanja Karreman wordt binnenkort opengesteld en hoewel – mede dankzij de vertrekkende directeur – de lat hoog ligt, heeft het bestuur alle vertrouwen dat een goede opvolger kan worden gevonden.

Over Nieuw Dakota
Geworteld in Noord en met een open blik op de wereld, toont Nieuw Dakota schoonheid en frictie, poëzie en verhalen. Samen met kunstenaars, publiek en denkers agendeert Nieuw Dakota het translokale als de weerspiegeling van het mondiale in het lokale en andersom. Vanuit telkens wisselende perspectieven viert Nieuw Dakota het verschil.

Over Tanja Karreman
Tanja Karreman werkte behalve als directeur van Nieuw Dakota, vanaf 1996 achtereenvolgend als adviseur kunst in de openbare ruimte voor het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Provincie Noord Holland, Atelier Rijksbouwmeester, CBK Rotterdam en vanaf 2010 voor Bureau Spoorbouwmeester en recent kwam daar het stadscuratorium bij.

Over het Stadscuratorium Amsterdam
Het Stadscuratorium Amsterdam is twee jaar geleden opgericht om gevraagd en ongevraagd B&W te adviseren over kunst in de OR en de percentageregeling nieuw leven in te blazen en kunst in de ontwikkelgebieden aan te jagen. Tanja Karreman was vanaf het begin al betrokken als adviseur bij het SCA.