Het Gelders Arcadië, landgoederen rondom Twello en Landgoederenzone Baakse Beek doen mee aan het Europese programma Innocastle. Met dit programma werken overheden en kennisinstellingen in de EU samen aan behoud en transformatie van kastelen, buitenplaatsen en landgoederen.

Proeftuinen

In het programma worden deze proeftuinen als learning cases verder uitgewerkt. Provincie Gelderland hoopt meer te leren over de rol van overheden in relatie tot andere partijen bij instandhouding en ontwikkeling van kastelen, buitenplaatsen en landgoederen. De proeftuinen zijn gekozen samen met lokale landgoedeigenaren, overheden en erfgoedprofessionals. Ze hebben alle drie een eigen focus:

In de landgoederenzone Gelders Arcadië wordt met de gemeenten Arnhem, Renkum, Rheden, Rozendaal en Wageningen en eigenaren als Middachten en Geldersch Landschap & Kasteelen gewerkt aan het vinden van een goede balans tussen versterking van het erfgoedtoerisme in het landgoederenlandschap en behoud van de erfgoedwaarden.

In gemeente Voorst zullen de gemeente en eigenaren rondom Twello leren over het versterken van de ruimtelijke samenhang van de landgoederenzone midden in de Stedendriehoek Apeldoorn-Zutphen-Deventer.

In het Baakse Beekgebied kijkt de provincie samen met Waterschap Rijn & IJssel, de gemeente Bronckhorst en de landgoedeigenaren naar de betekenis van het erfgoed op landgoederen voor wateropgaven. In het bijzonder klimaatadaptatie: hoe omgaan in de landgoedomgeving met lange perioden van droogte én met af en toe hevige regen.

Innocastle

Europese historische kastelen, buitenplaatsen en landgoederen hebben het potentieel om lokale katalysatoren te worden voor regionale ontwikkeling en innovatie. Het INTERREG programma Innocastle bereidt hen voor op de toekomst door het stimuleren van veerkrachtig beleid voor behoud, transformatie en exploitatie. Het consortium bestaat uit: Nationaal Instituut voor Erfgoed in Roemenië, Hogeschool Gent in België, Provincie Gelderland in Nederland, Provincie Badajoz in Spanje en de National Trust in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland (kennispartner).