Toegang tot de politiearchieven ‘40-‘45

Dossier 071 is een nieuw initiatief van Erfgoed Leiden en Omstreken om de politiearchieven uit de oorlogsjaren digitaal toegankelijk te maken. Deze archieven zijn een belangrijke bron voor de reconstructie van de Tweede Wereldoorlog in Leiden. Uiteindelijk zal duidelijk worden wat dagelijks waar gebeurde in de stad en door wie. Iedereen die nieuwsgierig is naar deze geschiedenis kan nu meehelpen.

 ‘Samen met het publiek willen we deze geschiedenis voor de jongere generatie makkelijk toegankelijk maken. We roepen hen dan ook op vooral mee te doen. Ook wordt het archiefmateriaal in een theatervoorstelling van PS Theater gebruikt, zodat de verhalen uit de oorlog voor een breder publiek gaat leven,aldus Ariela Netiv, directeur van Erfgoed Leiden.

Meehelpen vanuit huis
Het tweejarige project start met dag- en nachtrapporten uit 1940. Hierin staan de meldingen, die binnen kwamen op het politiebureau in Leiden. Elke pagina uit deze rapporten is gescand. Aan de vrijwilligers wordt gevraagd om deze scans te lezen en letterlijk in te voeren in een database. Dit kan vanuit huis via www.dossier071.nl Na het invoeren worden tijden, locaties en personen automatisch gezocht en op de digitale plattegrond van Leiden gezet. Zodat iedereen kan ontdekken wat zich waar wanneer heeft afgespeeld en ook nog door wie.

Plundering, kwajongenstreek en angst
Er staan al enkele bijzondere gebeurtenissen uit 1940 op www.dossier071.nl; over de plundering van een boerderij in Valkenburg, een Duitser in een Nederlands uniform en een aantal meldingen uit de rapporten.

Politiedossiers nog nauwelijks onderzocht
De Leidse politiearchieven bestaan uit dag- en nachtrapporten en dossiers met proces-verbalen. Deze dossiers zijn voor een deel nog aanwezig in Leiden, voornamelijk de niet-opgeloste zaken. Het andere deel met bekende daders is overgedragen aan het Openbaar Ministerie met de intentie tot overgaan van vervolging. Ook zijn dossiers naar de SS overgebracht ter vervolging. Deze zaken staan met een rode potlood aangegeven in de dag- en nachtrapporten. Er is tot nu toe nauwelijks onderzoek gedaan naar de achtergebleven dossiers. Dit initiatief maakt verder onderzoek mogelijk.

Mede mogelijk gemaakt door Mondriaanfonds
Het Mondriaan Fonds, het stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed,  heeft in het kader van 75 jaar bevrijding subsidie verstrekt voor dit initiatief. In 2019 is namelijk door het kabinet besloten extra te investeren in de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, zodat het verhaal van de oorlog toegankelijk wordt voor de komende generaties. Ook als de komende jaren de ooggetuigen wegvallen.