te zien van 27 juni 2019 tot en met 8 maart 2020

Voor- en tegenspoed, aantrekken en afstoten, intriges en koninklijke ambities kenmerkten de dynastieën Van Kempen en Begeer. Machtige families met koninklijke ambities;  fabrikanten die de wereld en echte royalty als hun klanten hadden. Voortdurend in de weer om macht te krijgen of te houden. Groots en meeslepend in alles wat ze deden. Een lange en rijke historie in Zilver. Vakmanschap, handelsgeest, innovatie, design, durf en gedrevenheid, sociaal en royaal bracht hen als fabrikanten van zilver gebruiksvoorwerpen tot in de hoogste kringen in binnen- en buitenland.

Glinster & Glamour in Zilver
Wie waren deze majestueuze invloedrijke families? Welke relaties hadden zij onderling, tot elkaar en met de mensen in de fabrieken? Verhalen en zilver worden samengebracht in het Nederlands Zilvermuseum in de allesomvattende tentoonstelling Dynasty: glinster & glamour. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de zilverfabrieken van Van Kempen en Begeer; de opkomst, ontwikkelingen maar ook de strubbelingen van elke generatie. Het is een kroniek vol verhalen van de mensen voor- en achter de schermen van méér dan Koninklijke Van Kempen en Begeer.

Wereldtentoonstelling & Dutch Design
Tijdens deze expositie maakt de bezoeker kennis met het relaas achter de dynastieën en de zilveren schatten die zij maakten. Samen met J.M. Van Kempen III sta je bijvoorbeeld met zijn neo-gotische juwelenkist op de eerste Wereldtentoonstelling in het Crystal Palace in Londen. En bewonder je even later het aardewerk voor de St. Lukas, ontworpen door Carel Begeer.

Hofleverancier
Ook het Koningshuis wist de zilveren werken van de families te waarderen. De fabriek in Voorschoten werd door de jaren heen druk bezocht door meerdere oranjeleden. Uniek is het avondmaalservies dat in opdracht voor Koning Willem III werd ontworpen, te zien tijdens de expositie. Ook wordt het schuttersbokaal komende zomer vanuit het Centraal Museum Utrecht herenigd met het schuttersbokaal in het Zilvermuseum. Beide bokalen zijn in opdracht van Koning Willem III vervaardigd, net als Surtout de Table waarvan de kandelaars tijdens de tentoonstelling te zien zijn. Niet voor niets ontvingen Van Kempen en Begeer hiervoor het koninklijke predicaat van Hofleverancier.


Extra activiteiten

Tijdens de opening op 27 juni presenteert het Zilvermuseum het boek over Van Kempen en Begeer. Ook wordt het bestek ‘Piet Hein’ opnieuw geïntroduceerd. Het originele Piet Hein bestek ontvingen Prinses Juliana en Prins Bernhard in 1937 als nationaal huwelijksgeschenk. Komende zomer is de replica verkrijgbaar in het Zilvermuseum.

Op de foto: Piece de Milieu, huwelijkscadeau voor prof. Mr. W. Van der Vlugt, in 1875 gemaakt door J.M. Van Kempen te Voorschoten. Aankoop met steun van Vereniging Rembrandt, mede dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds.