Op 22 juli en 12 augustus organiseert Erfgoed Sterren een online Kennissessie Klimaatadaptatie. De sessie is voor iedereen die meer wil weten over hoe het watersysteem van Overijssel werkt, wat de effecten zijn van klimaatveranderingen en wat je daar als inwoner van Overijssel aan kunt doen. Na afloop zitten de deelnemers vol kennis en inspiratie en hebben zij misschien zelf een plan dat in aanmerking komt om ingediend te worden en zo kans te maken op de titel Erfgoed Ster 2021 in de categorie Klimaatadaptatie.

Luc Jehee, adviseur water en gebiedsontwikkeling bij de Provincie Overijssel neemt de deelnemers mee in de wereld van het water. Hij legt daarbij dwarsverbanden naar de geschiedenis van het Overijsselse landschap en erfgoed.

Programma (15.30 – 17.00)

  • Het watersysteem van Overijssel (20 min.).
  • Effecten van klimaatverandering (20 min.).
  • Pauze (10 min.)
  • Een uitdaging voor inwoners (20 min.)
  • Goede voorbeelden en gesprek (20 min.)

Het watersysteem van Overijssel

De belangrijkste over de watersystemen van Overijssel van de middeleeuwen tot nu komt voorbij: belangen veranderen, het landschap verandert mee. Luc Jehee vertelt over woeste gronden, het kanalenstelsel en wateroverlast en nog veel meer.

Effecten van klimaatverandering

Droger, natter, warmer! En de zeespiegel stijgt. Is dit positief of niet? Waar liggen uitdagingen en waar kansen? Hoe kunnen we de effecten van klimaat verandering beheersen of juist gebruiken.

Een uitdaging voor Overijsselaars

Luc vertelt over de effecten van klimaatverandering op een samenleving. Hoe ga je daar als overheid en bestuur mee om? En hoe zit het met landen die altijd al te maken hadden met droogte of wateroverlast? Wat kunnen we van hen leren en wat leren we van de geschiedenis? Innovaties kwamen niet van overheden, maar van ondernemende inwoners.  

Goede voorbeelden en gesprek

Natuurlijk komen ook volop voorbeelden voorbij, zoals de vloeivelden van landgoed Het Lankheet in Haaksbergen of de vluchtwegen in Limburg. Kunnen winkeliers of bewoners zelf bijdragen om bijvoorbeeld hittestress tegen te gaan zoals ze dat vroeger ook deden?  Kunnen ondernemers elkaar helpen in tijden van klimaatschade zoals dat bij de gilden ook gebeurde?  Kunnen we al beproefde systemen herintroduceren en een moderne functie geven? De sessie wordt afgesloten met een goed gesprek waarin we ideeën uitwisselen en Luc kunnen bevragen.

Aanmelden

Aanmelden voor een van deze Teams bijeenkomsten kan via erfgoedsterren@hetoversticht.nl o.v.v. Erfgoedsterren, naam van de sessie en de datum waarop je wilt deelnemen. Je ontvangt dan van ons een link naar de bijeenkomst.