Museum gebruikt crowdfunding om het gedecoreerde plafond van Cuypers weer zichtbaar te maken

Het prachtig gedecoreerd plafond in de oorspronkelijke huiskamer van architect Pierre Cuypers moet weer zichtbaar worden voor het publiek. In het oorspronkelijk ontwerp uit 1859 zijn de monogrammen PC en AT (Pierre Cuypers en Antoinette Thijm) verwerkt als verwijzing naar hun huwelijk. Keltische en middeleeuwse motieven sieren het ontwerp van de decoraties.

Helaas is dit plafond de vorige eeuw verloren gegaan omdat het niet meer in goede staat was.

Het Cuypershuis in Roermond zet alles op alles om de middelen te vergaren zodat het plafond, met de typische Cuypers decoraties, kan worden gereconstrueerd en onderdeel wordt van de nieuwe museumpresentatie. Door samen te werken met studenten van de opleiding ‘SintLucas – Decoratie- en restauratieschilder’ wordt ook de kennis over Cuypers’ decoraties overgedragen op de nieuwe generatie restauratoren.

De reconstructie gaat in totaal € 40.000 kosten. Tussen 25 augustus en 6 oktober 2019 worden via crowdfunding de laatste financiële middelen bij elkaar gehaald om deze noodzakelijke reconstructie mogelijk te maken. Er is nog een bedrag van € 17.500 nodig.

Het juiste moment

Het Cuypershuis start begin 2020 met de inrichting van een nieuwe vaste presentatie. Op 1 juni 2020 opent deze nieuwe permanente museale opstelling voor het publiek. De inrichting van de nieuwe vaste presentatie is hét moment om ook het Cuypersplafond te herstellen en weer zichtbaar te maken voor het publiek.

Claudia Junge van Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) is daarom al gestart met het kleurenonderzoek. De eerste resultaten geven een indruk van de reconstructie van het plafond. Het SRAL is ook verantwoordelijk voor de beschilderingen in het Rijksmuseum.

Het Cuypershuis heeft middelen gevonden om met de voorbereidende werkzaamheden te starten, maar heeft hulp nodig om het plafond weer in originele vorm en kleur te herstellen. Hiervoor is nog een bedrag van € 17.500 nodig, dat via crowdfunding bij elkaar moet worden gebracht.

Help mee om het Cuypersplafond weer kleur te geven. Dat kan via: www.voordekunst.nl of met een donatie in het Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1 in Roermond. Meer informatie op www.cuypershuisroermond.nl

Cuypershuis

Het Cuypershuis is een museum gevestigd in het woonhuis en werkplaats van architect Pierre Cuypers (1827 – 1921). In 1853 bouwde hij dit pand in Roermond. Het was de start van een turbulente carrière die hem nationaal en internationaal naam zou geven. Cuypers is tegenwoordig bekend als dé architect van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam, vele kerken en het prachtige Kasteel De Haar. Het gebouw van het Cuypershuis is uniek in Nederland.

Wij zijn gevestigd op de Pierre Cuypersstraat 1 in Roermond, www.cuypershuisroermond.nl