Behouden voor de toekomst

Hendrick de Keyser, de landelijk werkende monumentenorganisatie, wordt de nieuwe eigenaar van het bekende ‘Pannekoekenhuisje’, een voor Bloemendaal beeldbepalend gebouwtje. Het rijksmonument wordt door Stichting ‘Vrienden van het Cultureel Erfgoed ’t Pannekoekenhuisje in het Bloemendaalse Bos’ overgedragen aan Hendrick de Keyser om het behoud voor de toekomst veilig te stellen.

Van hovenierswoning tot wijnbar

‘t Pannekoekenhuisje ligt op een markante plek in het Bloemendaalse Bos naast de tuinen van Thijsse’s Hof. Het werd omstreeks 1750 gebouwd als hovenierswoning bij landgoed Saxenburg. Vanaf 1877, in de tijd dat Amsterdammers het duingebied opzochten, was het een pannenkoekenhuis voor toeristen. In die tijd is het pandje voorzien van een opvallende koepelaanbouw met balustrade en zuiltjes. Recentelijk heeft het gebouw een nieuw leven gekregen als openbare wijnbar ondersteund door de Vereniging Bloemendaalse Wijn Club.

Ondergebracht in een collectie van bijzonder gebouwd erfgoed

‘t Pannekoekenhuisje wordt toegevoegd aan de collectie van 440 historische monumenten die Hendrick de Keyser verspreid over 113 plaatsen in het land bezit, restaureert, onderhoudt, verhuurt en openstelt voor publiek. Eenmaal verworven panden blijven altijd in bezit. ‘t Pannekoekenhuisje is het eerste monument van Hendrick de Keyser in Bloemendaal maar in de omgeving is de Vereniging al lang actief. Zo heeft de monumentenorganisatie in Haarlem een twintigtal monumenten onder haar hoede waaronder Teylers Hofje, de gasthuisjes tegenover het Frans Hals Museum en de monumentale huizen Barnaart en Hodshon. Stoomgemaal De Cruquius en buitenplaats Beeckestijn zijn bekende panden van de Vereniging in de omgeving.

Lange termijn zekerheid

De huidige eigenaar, Stichting Vrienden van het Cultureel Erfgoed ’t Pannekoekenhuisje in het Bloemendaalse Bos, een lokaal initiatief, heeft ‘t Pannekoekenhuisje in 2015 verworven en in 2016 zorgvuldig gerestaureerd. Het is nu in uitstekende staat en heeft als wijnbar een goede bestemming gekregen. Om het onderhoud van het pand ook voor de toekomst veilig te stellen wordt het ondergebracht bij Hendrick de Keyser. De Stichting zal worden opgeheven en uit het resterend vermogen wordt een aantal lokale goede doelen gesteund.

Begin 20ste eeuw (NH Archief – Collectie Lou Braakman te Haarlem)

Hendrick de Keyser Monumenten zet zich  in voor het behoud van bijzondere architectonisch of historisch waardevolle gebouwen en hun interieur in Nederland. De Vereniging doet dit door panden te verwerven en ze indien nodig te restaureren en te verhuren. Eenmaal verworven panden worden nooit meer verkocht. De zo opgebouwde collectie geeft een representatief beeld van de Nederlandse architectuur- en interieurgeschiedenis. De collectie omvat inmiddels 440 panden, waaronder huizen, boerderijen, buitenplaatsen, villa’s en raadhuizen, verspreid over 113 plaatsen in heel Nederland. Een aantal van de meest bijzondere panden is opengesteld als museumhuis of te huur als vakantiehuis (‘Monument en Bed’). Voor haar leden en begunstigers organiseert de Vereniging lezingen, excursies, rondleidingen en bijzondere openstellingen, bijvoorbeeld voor en na restauratie. Vereniging Hendrick de Keyser is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en partner van de VriendenLoterij. De Vereniging heeft het CBF keur voor Goede Doelen. Voor meer informatie zie: www.hendrickdekeyser.nl.

Foto: Pannekoekenhuisje voorgevel – Anne de Jong