Het gaat nu toch echt gebeuren: het NACO-huisje komt terug naar Amsterdam. Nadat het 17 jaar geleden via het water onze hoofdstad verliet, keert het op maandag 13 december ook weer op die spectaculaire wijze terug. Het is allemaal live te volgen via www.stadsherstel.nl.NACO-huisje opgeslagen in Zaandam
Foto: Stadsherstel, Aart Jan van Mossel

Misschien herinnert u zich nog wel het vervallen en bijzonder ogende gebouwtje dat tot 2004 aan de achterkant van het Centraal Station aan het water stond? Dit was het NACO-huisje. Oorspronkelijk gebouwd voor rederij Koppe die vanuit haar kantoor op palen kaartjes verkocht voor pleziertochten naar plaatsen aan het IJsselmeer en beurtvaarten organiseerde naar o.a. Marken. In verband met de werkzaamheden voor de herinrichting van het terrein achter het Centraal Station moest het huisje in 2004 haar plek verlaten. Met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed werd afgesproken dat het weghalen van dit rijksmonument alleen kon mits het markante huisje weer een plek terug in Amsterdam zou krijgen.

Verschillende plannen
En zo werd het huisje tijdelijk opgeslagen in Zaandam en werden er allerlei plannen voor het huisje bedacht die niet doorgingen. Totdat Stadsherstel Amsterdam in 2016 bij de eigenaar aanklopte. Het NACO-huisje leek de toen 60-jarige restaurerende organisatie een mooi project om in haar jubileumjaar cadeau te geven aan de stad. Door middel van crowdfunding onder haar Vrienden en dankzij de bijdrage van diverse donateurs, fondsen en de gemeente Amsterdam is het gelukt om het benodigde geld bij elkaar te krijgen om het monument weer in oude luister te herstellen.

De Vrienden van Stadsherstel staan altijd klaar om Stadsherstel te helpen bijzondere onderdelen van monumenten te restaureren of reconstrueren. Maar bij het NACO-huisje is die bijdrage helemaal duidelijk zichtbaar. Als bijvoorbeeld de bijzondere hoek-ornamenten niet gerestaureerd waren, hadden we het monument nooit meer kunnen zien zoals de architect het bedoeld had.

Buffelhoorns op de hoeken
Architect La Croix ontwierp het NACO-huisje in 1919 in Amsterdamse School stijl, met koloniale en Scandinavische elementen, en ook kenmerken van middeleeuwse huizen. Het meest in het oog springend zijn de punten op de hoeken van het monument, die doen denken aan sommige huizen in Sulawesi. Daar bevestigden inwoners buffelhoorns op de voorkant van hun huizen: hoe meer hoorns men op zijn huis had, hoe rijker men was.

Bij de pont naar Noord
Het huisje wordt – bij goede weersomstandigheden – op maandag 13 december in de ochtend vanaf ongeveer 10 uur teruggevaren naar Amsterdam. Het wordt dan gelukkig weer in de buurt van het Centraal Station geplaatst, op een eigen steiger, bij de nieuwe pontfuik van het IJveer naar het IJplein in Amsterdam Noord.

Na plaatsing op haar nieuwe locatie zal de aannemer rond het huisje nog wat werkzaamheden verrichten, zodat Stadsherstel in februari 2022 de laatste hand aan de restauratie kan leggen. Dan zal onder andere de originele dakbedekking teruggebracht worden. Waarna het huisje klaar is voor een nieuw gebruik.

Zeer passende nieuwe functie
De beoogde huurders van het monument waar Stadsherstel eigenaar van blijft, zijn het Scheepvaartmuseum, de Plantage (o.a. Artis, Hermitage en Joods Kwartier) en Stromma. De bedoeling is om het NACO-huisje als opstapplaats te gebruiken, zodat vanaf deze mooie en passende plek diverse culturele instellingen in de Plantage buurt en Oosterdok via het water ontsloten worden. We hopen dat dit doorgaat, zo komt het monument immers het meest tot haar recht. Er kunnen dan weer als vanouds kaartjes gekocht worden en bezoekers kunnen het huisje en diverse presentaties in het monument bekijken.

Volg het live
Als het weer het toelaat kunt u de terugkeer van het NACO-huisje naar Mokum live volgen via de website van Stadsherstel:
www.stadsherstel.nl/nacohuisje

Meer informatie:
www.stadsherstel.nl/nacohuisje