Tijd van buitenplaatsen en landhuizen herleeft in Duivenvoordercorridor
Voorschoten, 24 juni 2019 – De gemeenten Voorschoten en Leidschendam-Voorburg hebben kwekers uitgekocht en kassen laten slopen zodat het historische cultuurlandschap van de Duivenvoordercorridor kan worden hersteld. Het gebied moet zijn open, groene karakter terugkrijgen. Daarin past ook de bouw van het Landgoed van Roosenhorst: statige, duurzame woningen en appartementen die zijn geworteld in de cultuurhistorie van de streek.
De Duivenvoordercorridor tussen Leidschendam en Voorschoten is een van de weinige plekken aan de Nederlandse kust waar de strandwallen zichtbaar zijn die een paar duizend jaar geleden ontstonden toen de zee zich terugtrok. Het is ook een gebied dat eeuwen geleden al gekenmerkt werd door landgoederen en statige buitenhuizen. Door de sloop van de kassen komt deze verborgen rijkdom weer terug. Denk aan 18e-eeuwse vijvers, hakhoutbosjes, een boerderijenlint en oprijlanen van buitenplaatsen. Om deze ‘groene’ corridor te bekostigen worden op bepaalde locaties duurzame en zelfvoorzienende woningen gebouwd. Voor Voorschoten zijn dat de locaties Roosenhorst, Noortveer, Haagwijk en Oranjepolder. Voor Leidschendam-Voorburg: de Vlietvoorde, Noorthey en Leythof; namen die herinneren aan de elitaire zomerhuizen die er vroeger stonden.
Gemeente schreef prijsvraag uit
Het bouwen van woningen in dit unieke landschap was niet zonder controverse, juist vanwege het historische karakter en het uitgangspunt om verrommeling tegen te gaan. Daarom schreef de gemeente een prijsvraag uit met strenge criteria. Het ontwerp van Vink Bouw voor Roosenhorst voldeed aan alle vereisten. Wethouder Marcel Cramwinckel: “Het is belangrijk dat de ontwikkeling van Roosenhorst bijdraagt aan herstel van het cultuurlandschap en dat kenmerkende elementen van dat landschap in het plan terugkomen. Het onafhankelijke Q team bewaakt die kwaliteit. Omwonenden en belanghebbenden zijn verder betrokken bij de uitwerking.” Buro Sant en Co is verantwoordelijk voor het stedenbouwkundige plan en het landschapsontwerp, Atelier PRO neemt de architectuur van de woningen voor zijn rekening.
Verschillende soorten woningen
Landschapsarchitect Paul Plambeck, Buro Sant en Co: “Roosenhorst wordt een kleinschalige woonwijk met aan de zeezijde het duinlandschap en aan de andere zijde de Vliet met daarachter het Hollandse veenweidenlandschap. Het is opgedeeld in ‘vier kamers’ die zijn ontstaan door het oude slotenpatroon weer terug te brengen. Er zijn verschillende soorten woningen ontworpen, geïnspireerd op de bebouwing in de omgeving. Dat vertaalden wij naar een modern Landhuis met appartementen, vrijstaande villa’s van hout en riet in de Bosrand, twee-onder-een kap woningen in de Boomgaard en geschakelde baksteenwoningen in het Lint.”
Landhuis met appartementen
Marieke Klijn, projectontwikkelaar Vink Bouw: “Het wordt een modern landgoed met een Landhuis met appartementen met weids groen uitzicht, een bosrand met hakhout en een boomgaard met fruit, net zoals de landgoederen van vroeger. Maar wel modern door de smaakvolle architectuur en hoogwaardige afwerking en omdat het zelfvoorzienend is in energie. Het Landhuis en de woningen worden namelijk ontwikkeld volgens het NOM-principe (nul-op-de-meter). Alle appartementen hebben een ligplaats voor een boot; het vaarwater voor de deur is verbonden met de binnenstad van Leiden.” Na de zomervakantie wordt er gestart met de bouw. Er zijn nog appartementen te koop in het Landhuis en een paar villa’s in de Bosrand.
Duurzaam en ecologisch Alle woningen in Roosenhorst zijn energieneutraal en hebben geen gasaansluiting. Energie uit de natuur (zon, lucht, bodem) wordt benut voor het verwarmen, verkoelen en ventileren van de woningen. Er zijn natuurlijke materialen gebruikt. Auto’s worden in garages geparkeerd. Het regenwater van de woningen wordt in de tuin opgevangen of direct via de watergangen afgevoerd. De ecologische oeverkanten en de aanplant van inheemse beplanting trekken libellen, bijen, vlinders, boomklevers en andere (water)diersoorten aan. www.roosenhorst.nl