Binnenkort gaat de restauratie van Wilhelminaplein 12 in Heemstede, lokaal vooral bekend als ‘Het huis van Sientje’, van start. Voorafgaand aan de restauratie is een bouwhistorisch onderzoek uitgevoerd. Zo’n onderzoek leidt tot interessante en soms verrassende bevindingen. Wat gebeurt daar vervolgens mee en waarom?
Projectleider Lucas Hofhuizen van Stadsherstel Amsterdam en ir. Jacqueline de Graauw van Bureau Bouwtijd nemen u in dit filmpje mee door het pand.

Filmpje (YouTube):
https://youtu.be/UvZbmosKp30

Bouwhistorisch onderzoek
Een onafhankelijke bouwhistorische opname, waarbij de bouwgeschiedenis van het pand wordt onderzocht aan de hand van archief- en literatuuronderzoek, historische foto’s en natuurlijk het gebouw zelf, geeft inzicht in de monumentale waarden van een pand en helpt op die manier bij het maken van beslissingen over de restauratie- en ontwerpplannen.

Het bouwhistorisch onderzoek naar de rijke geschiedenis van Wilhelminaplein 12 leidde tot een aantal interessante en leuke vondsten. Lucas Hofhuizen, projectleider bij Stadsherstel Amsterdam, sinds 2015 eigenaar van dit pand, en onafhankelijk bouwhistoricus ir. Jacqueline de Graauw van Bureau Bouwtijd lopen in dit filmpje samen door het pand en geven een kijkje in de ‘restauratiekeuken’: hoe wordt in de restauratieplannen omgegaan met de bevindingen en adviezen uit een bouwhistorisch rapport? Waarom zijn de vloertegels in de oude bakkerij bijvoorbeeld zo waardevol voor dit pand en wat zijn hierbij de afwegingen? En kan de ondeugende tekst in de slaapkamer van Alida over de vrijage van Grietje bewaard blijven?

Al vier eeuwen prominent aan het plein
Al op een kaart uit 1627 staat op deze locatie in de oude dorpskom van Heemstede een boerderij afgebeeld. In 1657 werd er een herberg gevestigd: ‘Het Dubbeld Ancker’, behorend bij de gelijknamige Haarlemse bierbrouwerij. In 1810 werd het pand eigendom van de familie Tibboel, die er een broodbakkerij in vestigde tot en met de vroege 20e eeuw. Na vier generaties Tibboel had het pand verscheidene functies, waaronder magazijn en smederij. Daarna runde Sientje van Noort er vanaf 1960 een ware markt binnenshuis met onder andere textiel, snuisterijen en antiek. Het was een begrip in Heemstede en werd in de volksmond dan ook ‘het huis van Sientje’ genoemd. De laatste jaren was Galerie AmstelArt in het pand gevestigd.

In 2015 werd Stadseigenaar Amsterdam eigenaar. Sinds de oprichting in 1956 heeft Stadsherstel Amsterdam al 750 monumenten en beeldbepalende panden gered in en binnen een straal van 45 kilometer rondom Amsterdam. In Heemstede zijn dit, behalve ‘het huis van Sientje’, ‘Het Wapen Heemstede’, aan hetzelfde Wilhelminaplein gelegen, en de Pinksterkerk uit de wederopbouwperiode.

De restauratie van Wilhelminaplein 12 gaat binnenkort van start. Er worden twee woningen en een bedrijfsruimte gerealiseerd. De verwachte oplevering aan de gebruikers is in de loop van 2022.

Lees het hele nieuwsbericht op Restauratieverhalen: ‘Grietje vrijt met Dirk’ in potlood geschreven | Stadsherstel Amsterdam en schrijf u in voor de nieuwsbrief #OmDeDagEenMonument zodat u om de dag een bijzonder monumentenverhaal in uw mailbox krijgt.

Locatie:
Wilhelminaplein 12
2103 GS  Heemstede
Meer informatie:
Aankoop herberg ‘Het Dubbeld Ancker’ | Stadsherstel Amsterdam
Stadsherstel koopt het Wapen van Heemstede | Stadsherstel Amsterdam
Pinksterkerk | Stadsherstel Amsterdam

______________________________________________________________

Stadsherstel Amsterdam

Stadsherstel Amsterdam redt monumenten en beeldbepalende panden door ze zorgvuldig te restaureren, een passende bestemming te geven en te verhuren. De panden worden in bezit gehouden, waarmee een goede staat van onderhoud blijft gegarandeerd. Zo levert de
organisatie een belangrijke bijdrage aan:

•             het bewaren van gebouwd erfgoed voor volgende generaties

•             de leefbaarheid van steden en dorpen

•             de toegankelijkheid van monumenten en

•             het behoud van het restauratieambacht.

Sinds haar oprichting in 1956 heeft Stadsherstel 750 panden in en 45 kilometer rondom Amsterdam gered. Bijna 3.000 Vrienden steunen het werk van de organisatie.

De grotere monumentale panden, zoals kerken, forten, industriële monumenten en boerderijen krijgen een succesvol tweede leven met meestal een culturele of sociaal-maatschappelijke functie. Of als podium voor concerten, congressen, lezingen, recepties, diners en huwelijksvoltrekkingen.


www.stadsherstel.nl

www.facebook.com/stadsherstel

www.twitter.com/stadsherstel

www.instagram.com/stadsherstel