Tijdens de ICOM-DEMHIST conferentie van 4 – 8 oktober 2021 komen museum- en erfgoedprofessionals uit de hele wereld samen om met elkaar te werken aan duurzaamheidsvraagstukken. Onder de titel: “Historisch Huis Musea voor een Duurzame Wereld: Challenges and Opportunities”, worden het thema duurzaamheid en de betekenis ervan voor historisch huismusea en erfgoed belicht en uitgediept. De organisatie en productie is dit jaar in handen van de ErfgoedAcademie.

“Musea en andere erfgoedinstellingen zijn zich steeds meer bewust van de noodzaak om duurzamer te worden”, aldus Yvonne Ploum, voorzitter ICOM-DEMHIST en directeur van medeorganisator ErfgoedAcademie. “Er wordt als maatschappelijk verantwoordelijke instellingen en professionals steeds meer van ons verwacht. Dat we omgaan met de gevolgen van klimaatveranderingen, zoals overstromingen en droogte, en dat we onze rol als forum voor publiek debat vervullen. Als musea en erfgoedprofessionals hebben we allemaal een belangrijke rol te spelen in het bouwen aan een vreedzamere, gelijkwaardiger en duurzamere toekomst.”

Zoeken naar mogelijkheden samen met 25 experts

“Tijdens onze conferentie discussiëren we over deze opgave, vervolgt Ploum. “Samen met ruim 25 experts op het gebied van duurzaamheid, musea en klimaatadaptatie, kijken we in panelsessies en workshops naar de uitdagingen en zoeken we naar oplossingen. We tonen inspirerende voorbeelden en we laten zien dat er veel mogelijk is. We leren van en met elkaar!”.

Programma

Het online programma, mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Dutch Culture/Heritage Desk, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en ICOM Nederland, omvat presentaties van meer dan 25 experts en sprekers, inspirerende workshops, expertsessies, fieldlabs, plenaire discussies, paper- en posterpresentaties, inspiratiesessies en drie bijzondere keynote sprekers: Aishwarya Tipnis, Christopher Garthe en Sarah Sutton. Het congres is toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in thema’s rond erfgoed en duurzaamheid.

Speciale programma’s voor Oost en West

Het programma wordt aangeboden in twee tijdzones. Het programma voor de oostelijke tijdzone is van 11.00 – 16.00 uur. Voor de westelijke tijdzone van 14.00 – 19.00 uur. Het is niet noodzakelijk om alle sessies live bij te wonen. De opgenomen content blijft nog 3 maanden online beschikbaar voor alle deelnemers.

Inschrijven

Kijk voor meer informatie op de website van de ErfgoedAcademie. Gedetailleerde informatie over het programma vindt u op de speciale website van ICOM-DEMHIST. Inschrijven kan tot 30 september. Voor vragen kunt u contact opnemen met de ErfgoedAcademie via info@erfgoedadacemie.nl of bellen met (088) 253 90 80.