Kasteel de Haar in Haarzuilens te Utrecht zal als eerste schitteren in de gloednieuwe serie Zilveren Dukaten van de Koninklijke Nederlandse Munt. Het thema van deze serie is ‘Nederlandse kastelen’. Zojuist is op Kasteel de Haar zelf het startschot gegeven voor deze nieuwe serie in het bijzijn van conservator Katrien Timmers en directrice van Stichting Exploitatie Kasteel de Haar Anetta de Jong.


Nieuwe serie Nederlandse kastelen
De Koninklijke Nederlandse Munt geeft dit jaar het startschot aan de nieuwe verzamelaarsserie Zilveren Dukaten: ‘Nederlandse kastelen’. In 2020 verschijnen er maar liefst vier Zilveren Dukaten met op elke uitgifte een ander Nederlands kasteel.
Om de serie feestelijk te lanceren is op 18 februari de eerste uitgifte op Kasteel de Haar ceremonieel onthuld. Conservator van het kasteel Katrien Timmers was hierbij aanwezig, evenals de directrice van Stichting Exploitatie Kasteel de Haar Anetta de Jong.


Kasteel de Haar
De Haar is het grootste kasteel van Nederland, ooit privébezit van de familie Van Zuylen. De moderne levensstijl van de familie en het internationale publiek dat het kasteel met regelmaat bezocht heeft hebben hun sporen nagelaten in de indrukwekkende vertrekken van De Haar. Sinds 2000 is het kasteel in eigendom van Stichting Kasteel de Haar en is het opengesteld voor publiek. Er worden jaarlijks vele activiteiten georganiseerd op het gebied van toerisme, zakelijke en particuliere ontvangsten en evenementen.


Muntontwerp
Zilveren Dukaten waren van 1659 tot 1847 een wettig betaalmiddel in Nederland. In 1987 keerden zij terug als verzamelaarsmunt. Ieder jaar slaat de Koninklijke Nederlandse Munt Zilveren Dukaten in opdracht van het ministerie van Financiën.


Kenmerkend voor een Zilveren Dukaat is dat op de voorzijde altijd een ridder in harnas staat afgebeeld met voor het linkerbeen een schild met daarop het provinciewapen. De keerzijde toont het jaartal van de uitgifte en de Latijnse tekst ‘Concordia res Parvae Crescunt’: Eendracht maakt macht. Dit was tussen 1588 en 1795 de wapenspreuk van Nederland.


In de serie ‘Nederlandse kastelen’ staat op iedere uitgifte veldmaarschalk Godard van Reede voor het kasteel. Godard van Reede (1644 – 1703) diende als Gouverneur van Utrecht en volgde Willem III van Oranje bij het opeisen van de troon van Engeland, Schotland en Ierland. In 1702 kreeg hij de rang van veldmaarschalk en werd hij opperbevelhebber van alle Nederlandse troepen.


De maximale oplage van de Zilveren Dukaat van Kasteel de Haar is 2.000 stuks. De Zilveren Dukaat is te bestellen via www.knm.nl/kasteeldehaar en wordt geleverd in luxe verpakking, geïnspireerd op het harnas van de ridder.


Over de Koninklijke Nederlandse Munt

Sinds 1567 is de Koninklijke Nederlandse Munt de producent van het Nederlands muntgeld. Het is een innovatief, internationaal bedrijf in waarde producten, geworteld in meer dan vierhonderdvijftig jaar traditie. Tot de innovatieve ontwikkelingen van de afgelopen jaren behoren de laser- en 3D-technieken op munten, waarmee het mogelijk is om o.a. holografische elementen of een microtekst aan te brengen. De Koninklijke Nederlandse Munt behoort wereldwijd tot de top 5-producenten van circulatiemunten, herdenkingsmunten, Koninklijke onderscheidingen en verzamelaarsproducten. Houd www.knm.nl in de gaten voor actuele informatie.


Over Kasteel de Haar

Of je Kasteel de Haar nu bezoekt om het park, de wonderlijke geschiedenis, de tentoonstellingen, de tuinen, de hertjes of om te trouwen, je waant je even in een andere wereld. Achter elke deur, elk detail, elke bloem uit de kleurrijke tuinen, schuilt wel een verhaal. Over andere tijden, andere culturen, andere figuren. De Haar is het grootste kasteel van Nederland, dat ooit privébezit was van de familie van Zuylen en waar haar nazaten nog steeds jaarlijks verblijven. Ook de internationale jetset uit de vorige eeuw, met haar uitbundige levensstijl, bezocht met regelmaat het kasteel. Van Coco Chanel tot Roger Moore, zij lieten hun sporen na in de luxueuze kamers van de meest weelderige plek die Utrecht rijk is.