Kasteel Hoensbroek (Limburg) verschijnt in de nieuwe serie Zilveren Dukaten van de Koninklijke Nederlandse Munt. Het thema van deze serie is ‘Nederlandse kastelen’. Vandaag is bij Kasteel Hoensbroek zelf het ontwerp van de Zilveren Dukaat met het kasteel onthuld door muntmeester Stephan Satijn. Hierbij waren wethouder Cultuur, Erfgoed, Onderwijs, Jeugd en Wonen Jordy Clemens en Hans Thuis, de directeur van het kasteel, aanwezig. De verkoop is direct van start gegaan op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.


Serie Nederlandse kastelen
De Koninklijke Nederlandse Munt gaf eerder dit jaar het startschot aan de nieuwe verzamelaarsserie Zilveren Dukaten getiteld ‘Nederlandse kastelen’. In 2020 verschijnen er maar liefst vier Zilveren Dukaten met op elke uitgifte een ander Nederlands kasteel. Uit alle Nederlandse provincies zal in de serie één kasteel aan bod komen. Kasteel Hoensbroek volgt het Utrechtse Kasteel De Haar en het Noord-Brabantse Kasteel Heeswijk, die in de eerste helft van 2020 op een Zilveren Dukaat vereeuwigd zijn.
Vandaag is het ontwerp van de Zilveren Dukaat ‘Kasteel Hoensbroek’ feestelijk onthuld door muntmeester Stephan Satijn op het kasteel zelf. Hierbij waren de wethouder van Cultureel Erfgoed in de gemeente Heerlen, Jordy Clemens en Hans Thuis, directeur van Kasteel Hoensbroek, aanwezig.


Kasteel Hoensbroek
Kasteel Hoensbroek is één van de mooiste kastelen van Europa. De geschiedenis van het kasteel begint in de veertiende eeuw bij ridder Herman Hoen, de eerste heer van de Nederlandse adellijke familie Van Hoensbroeck. Bijna zeshonderd jaar lang is het kasteel bewoond geweest door ridders, graven en markiezen. Tegenwoordig is het kasteel, met meer dan veertig authentiek ingerichte kamers, geopend voor publiek.


Muntontwerp
Zilveren Dukaten waren van 1659 tot 1847 een wettig betaalmiddel in Nederland. In 1987 keerden zij terug als verzamelaarsmunt. De Koninklijke Nederlandse Munt slaat de Zilveren Dukaten in opdracht van het ministerie van Financiën.


Kenmerkend voor een Zilveren Dukaat is dat op de voorzijde altijd een ridder in harnas staat afgebeeld met voor het linkerbeen een schild met daarop het provinciewapen. De keerzijde toont het jaartal van de uitgifte en de Latijnse tekst ‘Concordia res Parvae Crescunt’: Eendracht maakt macht. Dit was tussen 1588 en 1795 de wapenspreuk van Nederland.


In de serie ‘Nederlandse kastelen’ staat op iedere Zilveren Dukaat veldmaarschalk Godard van Reede als ridder afgebeeld voor het desbetreffende kasteel. Godard van Reede (1644 – 1703) volgde Willem III van Oranje bij het opeisen van de troon van Engeland, Schotland en Ierland. In 1702 kreeg hij de rang van veldmaarschalk en werd hij opperbevelhebber van alle Nederlandse troepen.


De maximale oplage van de Zilveren Dukaat van Kasteel Hoensbroek is 2.000 stuks. De Zilveren Dukaat is te bestellen via www.knm.nl/kasteelhoensbroek en wordt geleverd in luxe verpakking, geïnspireerd op het harnas van de ridder.

Over de Koninklijke Nederlandse Munt
Sinds 1567 is de Koninklijke Nederlandse Munt de producent van het Nederlandse muntgeld. Het is een innovatief, internationaal bedrijf in waardeproducten, geworteld in meer dan 450 jaar traditie. Tot de innovatieve ontwikkelingen van de afgelopen jaren behoren de laser- en 3D-technieken op munten, waarmee het mogelijk is om o.a. holografische elementen of echtheidskenmerken aan te brengen. De Koninklijke Nederlandse Munt behoort wereldwijd tot de top 5-producenten van circulatiemunten, herdenkingsmunten, Koninklijke onderscheidingen en verzamelaarsproducten. Het bedrijf is sinds 2020 gevestigd in ‘The Dutch Vault’ in Houten.