Tijdens de Bevrijdingsdagen in mei speelt Theater Dankzij de Dijken opnieuw hun voorstelling over waargebeurde oorlogsverhalen die niet in geschiedenisboeken staan. Verhalen waarin klein leed telt.

De theatergroep is al druk bezig om hun tijdelijk tenttheater aan de Oude Maas in Lith weer te kunnen inrichten met het café ‘Bij Marie’. De decorstukken staan klaar. De Duitse motoren met zijspan zijn besteld, spelers kunnen hun kostuums en uniformen aantrekken, de koe kan van stal, het paard voor de SS-officier is getraind en koor en combo hebben hun muziekrepertoire opgepakt.  Er is nog veel te doen, maar met de vergunning op zak, kan de oorlog weer uitbreken.

Al heeft Theater Dankzij de Dijken niet stil gezeten na de praktisch uitverkochte voorstellingen in september vorig jaar. Het ‘Oorlog aan de rivier verhaal’ werd en wordt – in huiskamerversie – zeven keer opgevoerd in zorginstellingen. Dat zijn besloten voorstellingen voor senioren die niet in staat zijn om buitenvoorstellingen bij te wonen.

‘We hebben nog twee huiskamers te gaan, maar de ervaring is bijzonder’, zegt regisseur en schrijver Ans Jager, ‘van 125 vierkante meter vloer naar 24 vierkante meter. Dan zit je ongeveer bij de mensen op schoot. Het maakt de beleving en herkenning van de waargebeurde oorlogsverhalen zowel voor spelers als voor publiek indringend. En zo mooi dat de ouderen het liedrepertoire kennen en meezingen. We zouden graag meer huiskamervoorstellingen doen, maar het is praktisch nauwelijks haalbaar om op willekeurige momenten dertig spelers bij elkaar te trommelen. Als mensen Oorlog aan de Rivier nog willen zien dan moet ze echt in mei komen kijken. Dan spelen we de laatste vier voorstellingen in de theatertent op ‘onze’ prachtige stek aan de Maas voluit, met alle toeters en bellen erop en eraan en daarna is de Oorlog echt voorbij’.

Voorstelling Oorlog aan de Rivier

door Theater Dankzij De Dijken

Script en regie Ans Jager

Muzikale leiding Marty van der Staak

7, 8, 9, 10 mei 2020

Locatie: Nabij Prinses Máximasluizen

Parkeeradres Sluismeester 1, 5397 EC Lith

Aanvang 20.15u

Reserveren €17,50 Aan de kassa €20,00

www.theaterdankzijdedijken.nl

Oorlog aan de Rivier is mede mogelijk gemaakt door: Vfonds, Brabant Remembers, Prins Bernard Cultuurfonds, VSB fonds, Gemeente Oss, Stichting Vrienden Ouderenzorg Oss en vele anderen.