In de tweede helft van augustus starten de werkzaamheden waarmee het historische mannenplashuis bij het Veer in Schoonhoven wordt omgevormd tot kleinste museum van Nederland. Daarmee krijgt het verwaarloosde gebouwtje een nieuwe en eigentijdse functie die de verbinding legt tussen de rivier en de binnenstad. Het project is een burgerinitiatief van voormalig huisarts Herman Groothuis, oud-citymanager Michiel van der Schaaf en architect Rokus Visser en kan rekenen op brede steun in de Zilverstad.

Het idee voor de herbestemming ontstond al in 2007, toen Groothuis met pensioen ging en zijn patiënten 6.000 euro doneerden om het gebouwtje op te knappen. “Het was me opgevallen dat het een bijzonder gebouwtje was, begin 20e eeuw ontworpen door stadsarchitect Died Visser in de stijl van de Amsterdamse school. Omdat het verwaarloosde plashuis niet meer aan de hedendaagse eisen als openbaar toilet voldeed, leek het me een goed idee het een nieuwe functie te geven.”

Informatie en inspiratie voor bezoekers
Het plan kwam begin 2020 in een stroomversnelling toen oud-citymanager van Schoonhoven Michiel van der Schaaf contact opnam met Groothuis. Na een paar gesprekken met hem en architect Rokus Visser (kleinzoon van de ontwerper – red.) ontstond het idee om het plashuis om te vormen tot een minimuseum. De ruimte wordt daarmee het kleinste museum van Nederland.
“Zeker nadat het gebied Buiten de Veerpoort was aangepakt werd het verwaarloosde plashuis echt een dissonant. Maar het gebouwtje staat wel op een geweldige plek en kan met een paar ingrepen een prima functie krijgen als informatie- en inspiratiepunt voor bezoekers aan Schoonhoven en de Krimpenerwaard.”, aldus de initiatiefnemers.

Brede steun voor herbestemming

Dat Groothuis, Van der Schaaf en Visser kunnen rekenen op brede steun, bleek al snel uit vele positieve reacties. Zo waren bewoners en ondernemers groot voorstander van het plan, toonde de historische vereniging zich positief en was de gemeente Krimpenerwaard als eigenaar van het pandje graag bereid mee te werken aan herbestemming. Dankzij enkele subsidiefondsen, steun van Zilverstad Marketing en ondernemers werd in korte tijd de benodigde 20.000 euro bij elkaar gebracht.

De opening vindt naar verwachting plaats in september. Meer informatie is te lezen op de website www.inschoonhoven.nl/mannenplashuis.