In de collectie van Batavialand bevindt zich een groot aantal driedimensionale schaalmodellen van Almeerse stadswijken. Deze maquettes liggen meestal verborgen in het museumdepot, maar van vrijdag 1 tot en met zondag 3 november a.s. komt het model van de Regenboogbuurt volop in de schijnwerpers te staan. Het is met ruim 26 m2 een van de grootste maquettes die deel uitmaakt van de museumverzameling.

De Regenboogbuurt behoort tot de meer markante woonwijken van Almere. Toonaangevende architecten, stedenbouwkundigen, landschapsontwerpers en planners hebben in de jaren 1994-1998 een wijk met ruim tweeduizend huizen gecreëerd, die zich vooral kenmerkt door een uitgekiend kleurgebruik. Toen de maquette van de Regenboogbuurt in 2008 werd opgenomen in onze collectie museale voorwerpen bestond het model grotendeels uit losse onderdelen en ontbraken er verschillende cruciale elementen.

Vrijwilligers van de Stichting Regenboogbuurt namen in 2016 het initiatief tot herstel van het object en maakten het daardoor weer toonbaar. Batavialand gaat op 1 november a.s. de vrijwilligers bedanken voor hun inzet en stelt aansluitend een weekend lang geïnteresseerden in de gelegenheid de maquette te bekijken.