Tijdens een onweersstorm in juli 2017 is de bliksem ingeslagen in de twee oudste boerderijen van het Naardermeer. De boerderijen zijn toentertijd voor een groot deel afgebrand. Nu gaat Natuurmonumenten de historische boerderijen op een duurzame manier en in oorspronkelijke stijl herbouwen.

De oudste boerderijen van het Naardermeer zijn al bijna 400 jaar oud. Toen ze zijn afgebrand was dat een enorme schok. Nu worden de boerderijen in oorspronkelijke stijl hersteld. Gertjan de Boer, specialist erfgoed bij Natuurmonumenten: “Door de boerderijen in oorspronkelijke stijl te herbouwen houden we de geschiedenis van het gebied in leven. Er komt veel kijken bij de herbouw van een rijksmonument en we zijn blij dat we nu kunnen starten”.

Duurzame herbouw
De herbouw van de boerderijen gebeurt zo duurzaam mogelijk. De Boer: “We zetten in op een zo laag mogelijke stikstofuitstoot tijdens de bouw. Er worden elektrische machines ingezet tijdens de herbouw. Zelfs de kraan die we inzetten is elektrisch”. De woningen worden niet aangesloten op het gasnet en krijgen goede isolatie en een warmte terugwin systeem. Zo gaan de woningen voldoen aan de duurzaamheidseisen van deze tijd.

De Boer: “Daarnaast gebruiken we voor de herbouw zoveel mogelijk historisch materiaal dat na de brand nog in stand is gebleven. Ook onderzoeken we of we het riet uit het Naardermeer kunnen gebruiken voor de dakbedekking”. Zo blijft het historische karakter van de oude boerderijen behouden. De herbouw van de boerderijen is begin 2022 klaar.

Natuur en erfgoed
De Boer: “Als vereniging zetten we ons in voor het behoud van natuur en erfgoed. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Samen vertellen zij het verhaal van ons land door de eeuwen heen”. Natuurmonumenten beschermt 3500 gebouwen in Nederland waarvan 500 beschermd zijn als monument.Het is de ambitie van Natuurmonumenten om het cultureel erfgoed voor de toekomst te behouden, ook in het oudste natuurgebied van ons land: het Naardermeer.

Wil je meer weten over de herbouw van de boerderijen van het Naardermeer? Kijk dan op www.natuurmonumenten.nl/indesteigers.

foto: Boerderij Meerlust © Natuurmonumenten – Martin Stevens