Museum Huis Doorn start herkomstonderzoek naar eigen collectie-items

Aansluitend bij een bredere ontwikkeling in de culturele sector startte Museum Huis Doorn i.s.m. de Universiteit Utrecht een herkomstonderzoek naar eigen collectie-items die mogelijk een koloniaal verleden hebben.

Chinese lakpanelen uit de Verboden Stad

Tijdens dit onderzoek zijn allerlei onverwachte verhalen aan het licht gekomen, met betrekking tot de Duitse keizerlijke familie, Duits koloniaal beleid, en ook de Eerste Wereldoorlog. Zo ontdekten we de verborgen verhalen achter een serie kostbare Chinese lakpanelen, rechtstreeks uit de Verboden Stad in Beijing. En konden we de identiteit achterhalen van een onbekende Afrikaanse koloniale soldaat. Ook dook er een tropenhelm op die een polohelm van kroonprins Wilhelm van Pruisen bleek te zijn, gemaakt bij dezelfde firma die de hoeden voor de productie van Peaky Blinders en Indiana Jones heeft gemaakt.

De uitkomsten van het onderzoek worden uitgegeven in een publicatie die eind maart verschijnt.

Lees ook: vanaf januari organiseert museum Huis Doorn speciale rondleidingen over schatten van de laatste Duitse keizer.

Symposium ‘The Last German Emperor’s Colonial Art’

Op zaterdag 23 maart organiseert Museum Huis Doorn een symposium over de koloniale kunst van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. De uitkomsten van het herkomstonderzoek staan hierin centraal.

In het symposium komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Koloniale kunst
  • Kolonialisme en WOI in het museum
  • Hedendaagse implicaties Duits koloniaal verleden

Internationale sprekers

Tijdens dit symposium spreken vooraanstaande experts uit de museumwereld, zoals een vertegenwoordiger van de Staatliche Museen zu Berlin en het Rijksmuseum in Amsterdam. En ook de ambassadeur van Duitsland, Dr. Cyrill Nunn en de ambassadeur van Namibië, Dr. Mekondjo Kaapanda-Girnus.

Tentoonstelling over de koloniale collecties van de laatste Duitse keizer

Het symposium sluit aan bij de tentoonstelling over de koloniale collectie van de laatste Duitse keizer die vanaf half april te zien zal zijn in Museum Huis Doorn, en sluit aan bij het eerder genoemde onderzoek. Hierin belicht Museum Huis Doorn, aan de hand van een serie collectie-items wat de rol was van Wilhelm II bij het Duitse koloniale beleid, de onderdrukking van de bevolking in de koloniën en andere gebieden en de verwerving van kunstobjecten en andersoortige memorabilia. In deze tentoonstelling zal ook contemporaine kunst te zien zijn die reflecteert op de hedendaagse implicaties van het kolonialisme in de voormalige Duitse koloniën.