Museum Panorama Mesdag blikt dankbaar terug op een bijzonder jubileumjaar met nagenoeg 34.000 bezoekers. Ondanks de uitdagingen rondom de pandemie en een sluiting van ruim zes maanden wist het museum met een aangepast en betekenisvol programma het publiek blijvend te verwonderen en te verrassen. Zonder de genereuze steun van het Rijk, de gemeente Den Haag, vele fondsen, partners en particulieren was dit niet mogelijk geweest. 

Terugblik 2021

Museum Panorama Mesdag vierde dit jaar het 140-jarig bestaan met een reeks bijzondere tentoonstellingen en twee publicaties. Het jaar werd online afgetrapt met de jubileumtentoonstelling De Schilders van het Panorama van Scheveningen, een gelijknamige publicatie en de primeur van het kunstproject van de Haagse kunstenaar Sara Vrugt:100.000 bomen en een bos van draad.

Voor de jonge generatie werd in samenwerking met uitgever Rubinstein en schrijver Gitte Spee een gouden kinderboek over de belevenissen van Aap & Mol in het museum gepresenteerd. 

Vanaf de heropening in de zomer volgde de collectietentoonstelling Mesdag & De Natuur en in het najaar de tentoonstelling Time & Tide, een reeks spectaculaire panoramafoto’s van kunstenaar Siebe Swart. Tevens verscheen de langverwachte monumentale publicatie Time and Tide wait for no man, door Swart uitgegeven in eigen beheer. Zowel publicaties als tentoonstellingen werden lovend ontvangen door de pers en sinds heropening ook door het publiek.

Ondanks een jaar met beperkingen konden scholieren Mesdags Panorama van Scheveningen blijven bewonderen. Het museum verwelkomde dit jaar 34.000 bezoekers, met name uit eigen land, een daling van 75 procent ten opzichte van 2019.

Dankbaar

Museumdirecteur Minke Schat: ‘We zijn ontzettend dankbaar voor de genereuze steun die het museum het afgelopen jaar heeft ontvangen van het Rijk, gemeente Den Haag, diverse fondsen, partners en particulieren. Dankzij deze steun, het maken van scherpe keuzes en het innovatief schakelen met een veerkrachtig bestuur en team, zijn we de afgelopen anderhalf jaar doorgekomen. Er is vertrouwen in de toekomst, maar in deze onzekere coronamaatschappij zijn de zorgen nog niet voorbij. Wij blijven pragmatisch opereren en bekijken binnen die mogelijkheden wat we kunnen doen’

Programma 2022

Museum Panorama Mesdag wil verwonderen, verbinden en verrassen en doet dat in 2022 met een sprankelend programma. Heden en verleden wordt verbonden in twee nieuwe presentaties.

Suze Robertson. Toegewijd. Eigenzinnig. Modern.

03.04.22 – 25.09.22

Ter ere van haar honderdste sterfjaar presenteert Museum Panorama Mesdag samen met het Noord-Veluws Museum voor de eerste keer een compleet beeld van Suze Robertson (1855-1922). In twee, elkaar aanvullende tentoonstellingen over deze bijzondere en ten onrechte vergeten kunstenaar krijgen haar tekeningen en schilderijen gelijke aandacht. In Den Haag zijn 45 aquarellen, krijttekeningen en pastels te zien en 10 schilderijen, terwijl het Noord-Veluws Museum tegelijkertijd een overzicht van haar schilderijen presenteert. Robertson was opgeleid als tekenaar en denken in zwart-wit bleef haar hele leven een tweede natuur. Bij de tentoonstelling verschijnt een gezamenlijke publicatie.  

Ulrike Heydenreich 

In najaar en winter presenteert het museum fascinerende fotocollages, tot waaiers gevouwen panoramalandschappen en getekende berggezichten van de Duitse kunstenaar Ulrike Heydenreich (1975). Met verschillende materialen, technieken en vormen speelt zij een verrassend spel met de dimensies. De hedendaagse panorama blik van Heydenreich illustreert unieke parallellen maar tegelijkertijd ook verschillen met het panorama van Mesdag in het activeren van verschillende zintuigen. Optische illusie of tactiliteit, beide ervaringen verrassen, verwonderen en bevragen.  

Nog te zien

Tot en met 27 februari 2022 is de collectietentoonstelling Mesdag & De Natuur en de fototentoonstelling Time & Tidevan Siebe Swart nog te zien. Waar Mesdag met zijn werk aandacht vroeg voor het behoud van de natuur, vraagt Swart aandacht voor de Nederlandse kust en stijgende zeespiegel.

Open Call panoramabeelden

Bij de fototentoonstelling Time & Tide organiseert het museum een open call met als centraal thema panoramafotografie. Fotografen, amateur of professioneel, worden opgeroepen een zwart-wit panoramabeeld te maken van zeegezichten of andere waterlandschappen. De inzendingen worden door een vakjury beoordeeld, waaronder kunstenaar Siebe Swart. De winnende beelden worden vanaf eind januari op groot formaat tentoongesteld in het museum. Deelnemers kunnen panoramafoto’s tot 23 januari 2022 inzenden via de link.

Onderzoek collectie 

Dankzij steun van het Mondriaan Fonds kan het museum bijzonder onderzoek doen naar de collectie. Naast het Panorama van Scheveningen beheert het museum een collectie werken op papier van Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten. Het betreft 16 schetsboeken, waaronder het boekje waarin Mesdag ontwerptekeningen maakte voor zijn Panorama en ruim 1.000 losbladige aquarellen en potloodtekeningen. Deze collectie is uniek in de wereld, maar heeft de afgelopen jaren een verborgen leven geleid in het museumdepot. Meer informatie.

Steun

Het museum kreeg het afgelopen jaar steun van de Rijksoverheid, de gemeente Den Haag die het museum met ruim een half miljoen euro steunde, de heer Laurens de Lavieter (in dankbare herinnering), het Mondriaan Fonds, Kickstart Cultuurfonds, het Nationaal Restauratiefonds, Stichting Vrienden van Mesdag, Prins Bernhard Cultuurfonds, Vereniging Vrienden Nieuwe Kunst 1900, Stichting Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds, Gifted Art, BankGiro Loterij Fonds, VSB Fonds, Gravin van Bylandtstichting, Fonds 1818, Staatsbosbeheer en Stichting Stokroos. Daarnaast kon de organisatie worden versterkt dankzij bijzondere partnerschappen met Studio Dumbar met wie een vernieuwde visuele identiteit werd ontwikkeld, met Fabrique die de nieuwe visuele identiteit digitaal vertaalde en met Venéco als ICT-partner.

Ondanks een onzekere samenleving met corona, blijf het museum boeiende verhalen vertellen.

Over Museum Panorama Mesdag

Museum Panorama Mesdag is een uniek museum met het Panorama van Scheveningen als artistieke hoogtepunt van Hendrik Willem Mesdag. Het is een particulier museum met een vaste collectie van persoonlijke werken van Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), zijn vrouw Sientje van Houten (1834-1905) en tijdgenoten. Daarnaast presenteert het museum tijdelijke tentoonstellingen rond tijdgenoten van Mesdag, het fenomeen panorama en hedendaagse kunst.