Rotterdam krijgt een parkdirecteur. Nienke van Wijk is vanaf 15 november in dienst van Stichting het Park in Rotterdam. Een nieuwe functie voor een historische plek. Onder haar leiding wordt rijksmonument het Park in oude luister hersteld. Samen met een toegewijd team van hoveniers draagt de directeur zorg voor zowel de cultuurhistorische waarde, als de programmering van het Park.

Het Park is in 1852 aangelegd in de landschapsstijl als ‘publieke wandeling’ naar ontwerp van de befaamde landschapsarchitecten, vader en zoon Jan David en Louis Paul Zocher. Op welke plek in het Park je ook bent, overal lijkt het alsof de natuur vrij spel heeft. Slingerende paden met knisperende halfverharding, spiegelde waterpartijen en glooiende oevers, de Zochers bedachten alles tot in detail met het doel de wandelaar te raken met schoonheid. Het aangelegde stadspark als geïdealiseerde romantische natuurbeleving. De Zochers zijn o.a. bekend van het Vondelpark en de tuinen van Paleis Soestdijk.

Sinds 2011 is het Park een rijksmonument maar is door intensief gebruik sleets geraakt. Een unieke vorm van publiek-private samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en Stichting Droom en Daad heeft geleid tot oprichting van Stichting het Park in Rotterdam. Bij de oprichting van de stichting is samengewerkt met de Central Park Conservancy uit New York en ze blijven betrokken als adviseur.

Het Park – gesitueerd aan de voet van de Euromast, tussen de Nieuwe Maas en het stadscentrum – is met 21 hectare het grootste groene rijksmonument van de stad Rotterdam. De meeste mensen wonen sinds begin deze eeuw in steden waardoor de druk op publieke groene plekken, als stadsparken, enorm is toegenomen.

Momenteel maakt het Park een transformatie door die de oorspronkelijke schoonheid van het rijksmonument moet terugbrengen. Hiervoor wordt samengewerkt met een team van ecologen, ontwerpers en historici.

Nienke van Wijk: ‘Het Park is een plek voor verbinding, verbeelding en inspiratie, in ieder seizoen voor alle bezoekers. Ik heb ontzettend veel zin me in te zetten om met behoud van de cultuurhistorische waarde het Park aantrekkelijk te maken voor bezoekers van nu. Iedereen is welkom om mee te denken en te doen. Zeker liefhebbers van stedelijk groen die met schoffel, snoeischaar en hark de handen uit de mouwen willen steken.’