Korenmolen De Gooyer is een echte blikvanger midden in de stad. Het is dan ook de hoogste houten molen van Nederland. Maar hoewel je dat vanaf de straat niet zult kunnen zien, hij was toe aan een nieuwe ‘jas’: de oude was al 45 jaar oud en werd sleets, de gaten vielen erin. Deze weken wordt hij dan ook voorzien van een nieuwe rieten kap.

Hoge molens vangen veel wind
Molen de Gooyer torent als hoogste houten molen van Nederland boven zijn omgeving uit. Het is een stellingmolen – een hoge windmolen, die meestal in bebouwd gebied staat en hoog moet zijn om genoeg wind te vangen – en werd ingezet om koren te malen. De 17e -eeuwse stadsmuur had 25 van deze molens. Dit is – samen met molen De Bloem – de laatst overgeblevene, die bovendien nog min of meer op zijn originele plek staat.

Veel mensen kennen De Gooyer dankzij zijn buurman op de Funenkade: de populaire Bierbrouwerij ’t IJ. Eigenaar van de molen is Stadsherstel Amsterdam, die De Gooyer in 2018, samen met molens De 1200 Roe en De Bloem, heeft overgenomen van de gemeente Amsterdam. Stadsherstel heeft sinds haar oprichting in 1956 ruim 750 monumenten en beeldbepalende panden gered in en binnen een straal van 45 kilometer rondom Amsterdam, waaronder in totaal zeven molens. De ‘nieuwe jas’ van molen De Gooyer wordt mogelijk gemaakt door de Vrienden van Stadsherstel, de wandelaars van Le Champion, de provincie Noord-Holland en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Weer jaren vooruit
De afgelopen weken is de kap goed nagekeken en zijn de slechte onderdelen van de constructie gerestaureerd. Vervolgens is het oude riet afgevoerd; dit wordt gebruikt als compost. Nu wordt de kap voorzien van een nieuw rietdek. Hiervoor is de molen in bekwame handen bij de gebroeders Visser, rietdekkers die gespecialiseerd zijn in molens.

Rietdekken is een echt ambacht wat al honderden jaren bestaat. En het rietdekken van een molen is nog weer een vak apart. Een molen is in feite een enorm werktuig. In tegenstelling tot een woning met een rieten kap, staat een draaiende molen dan ook altijd een beetje te schudden. Het riet moet daarom veel vaster gebonden worden dan bij het dak van een woning. Het is heel specialistisch werk: het duurt al snel een jaar of vijf en bij molens nog langer, voor je het goed onder de knie hebt.


Het hele rietdek proces duurt een aantal weken, een tijdrovend werk. Maar dan kan molen De Gooyer voorlopig weer vooruit: een rieten dak gaat ongeveer 35 jaar mee.

Lees het hele nieuwsbericht op

www.stadsherstel.nl [https://stadsherstel.nl/monumenten/funenkade-5-molen-de-gooyer/]

en schrijf u in voor de nieuwsbrief #OmDeDagEenMonument zodat u om de dag een bijzonder monumentenverhaal in uw mailbox krijgt.

Locatie:
Funenkade 5
1018 AL Amsterdam

Meer informatie:
https://stadsherstel.nl/monumenten/funenkade-5-molen-de-gooyer/