Na enige maanden vertraging, is het nu dan zo ver! Op 24 oktober 2020 is de officiële opening van De Katoendrukkerij in de Volmolen te Amersfoort. In het kader van dit gedeelde culturele erfgoed tussen India en Nederland verricht de ambassadeur van India, zijne excellentie Venu Rajamony samen met Amersfoorts wethouder Willem-Jan Stegeman die middag de openingshandeling.


De eerste katoendrukkerij van Europa vestigde zich in de 17e eeuw ook in Amersfoort. Deze druktechniek is afkomstig uit India en kwam destijds met de VOC mee naar Nederland. Met de opening van de Katoendrukkerij krijgt Amersfoort de eerste en enige hierin gespecialiseerde ambachtelijke werkplaats in Nederland. Op een zeer toepasselijke locatie, want de Volmolen staat symbool voor het eeuwenlange belang van de textielnijverheid voor de stad.


Vanaf woensdag 28 oktober a.s. staan op de website w.dekatoendrukkerij.nl enkele data waarop geïnteresseerden kunnen inschrijven voor een korte rondleiding om kennis te maken met het verhaal van de Katoendrukkerij en de Volmolen.


Nadat rijksmonument de Volmolen in 2017 leegkwam, riep eigenaar gemeente Amersfoort op om plannen voor een toekomstige invulling in te dienen. Uit de verschillende initiatieven koos een commissie na verschillende rondes unaniem voor ‘De Katoendrukkerij’. Een passender bestemming voor hét monument uit de rijke textielnijverheid van de stad was er niet. De afgelopen maanden knapte de gemeente de Volmolen van binnen op en werd ingezet op verduurzaming van het 375 jaar oude pand.
Naast een uitgebreid lesaanbod katoendrukken, gastdocenten en een lesprogramma voor scholieren, komt er een kleine winkel met onder meer verkoop van houten stempels, handbedrukte textiel en papier.
Diverse ruimtes zijn te huur voor workshops en bijeenkomsten. Er zijn twee gastenkamers in de Volmolen en men kan er zijn trouwceremonie houden.


Vrijwilligers verzorgen samen met initiatiefneemster Nathalie Cassée de openstelling van woensdag t/m zondag. Bezoekers kunnen kennis maken met het katoendrukken, de Volmolen en de textielnijverheid in Amersfoort. Om rekening te kunnen houden met de geldende COVID-19 maatregelen, kunnen geïnteresseerden op afspraak langskomen. Op de website www.dekatoendrukkerij.nl is het komende programma te vinden op het gebied van ambacht, cultuur en erfgoed.