De provincie Utrecht heeft 2019 uitgeroepen tot themajaar Koude Oorlog. Inwoners en bezoekers kunnen dit jaar kennis maken met onzichtbare schuilplaatsen, spannende verhalen en ander cultureel erfgoed uit de periode 1945 – 1991.
Jarenlang was Europa in de greep van een oorlog de nooit uitbrak: de Koude Oorlog. Een tijd van oost tegen west, spionage en de dreiging van de atoombom. Overheidscampagnes bereidden de bevolking voor op een aanval met kernraketten door de Russen. Ook zijn op allerlei plekken bunkers en schuilkelders gebouwd om ons te beschermen tegen het communistische ‘Rode gevaar’. Wat is er in onze provincie nog te vinden over deze tijd?
SPANNENDE PERIODE TOT LEVEN BRENGEN
Gedeputeerde Mariëtte Pennarts: “Met dit themajaar willen we deze spannende periode tot leven brengen. Hoe bereidden we ons voor op een nucleaire aanval? Wat merkte je ervan in het dagelijks leven? Met tentoonstellingen, wandel- en fietsroutes, films, lezingen, rondleidingen, kunst en allerlei andere activiteiten kunnen inwoners en bezoekers kennis maken met de geheimen van de Koude Oorlog.”
ONTDEK SOESTERBERG: GEHEIMEN VAN EEN KOUDE OORLOG
Tijdens het themajaar worden op diverse plekken activiteiten georganiseerd. Kloppend hart van het themajaar is Park Vliegbasis Soesterberg. Bezoek bijvoorbeeld de tentoonstelling ‘Als de Russen komen’ of de escaperoom Bunker 83 bij het Nationaal Militair Museum. Of het Soesterberg Zomeroffensief op 24 en 25 augustus en Cinema Buiten op 31 augustus. En ook op 19 en 20 oktober gonst het van de activiteiten op het terrein tijdens een groot Koude Oorlog evenement. Park Vliegbasis Soesterberg is de plek om te onderzoeken, kijken, luisteren, en ervaren!
VERHALEN
De provincie Utrecht grijpt het themajaar aan om Utrechtse verhalen uit deze periode te ontdekken en te laten zien. Over de vrijwilligers van de Bescherming Burgerbevolking, die paraat stonden om bewoners naar een veilig onderkomen te helpen bij een aanval. Maar ook over de commandoposten, schuilkelders, vliegtuigshelters, luchtwachttorens en mobilisatiecomplexen. Gemeenten, musea, lokale archieven, historische verenigingen en andere geïnteresseerden worden uitgenodigd om mee te doen en hun verhalen te delen.
Meer informatie over het themajaar en een agenda met de activiteiten is te vinden op www.provincie-utrecht.nl/koudeoorlog.