Paleis Soestdijk opent tijdens het Open Monumentenweekend de deuren van het park voor het publiek. De openstelling geldt op zaterdag 12 en zondag 13 september tussen 9 en 18 uur. Behalve een wandeling van circa 1,5 uur langs verschillende monumenten op het landgoed, worden de Watertoren en het Speelhuisje van de voormalige prinsesjes opengesteld. Het betreft hier de oudste watertoren van Nederland, uit 1680. In de Oranjerie kunnen bezoekers kennismaken met de toekomst van Paleis Soestdijk dat de komende jaren zal worden gerestaureerd en onder de titel ‘Made by Holland’ een nieuwe bestemming krijgt als podium voor het beste van innovatief en ondernemend Nederland.
Anne Schaepman, Adjunct Directeur Paleis Soestdijk I Made by Holland: “Als je denkt aan Paleis Soestdijk, dan zie je vooral dat iconische witte gebouw met de uitnodigende armen voor je. Het landgoed van 170 hectare beschikt echter over zoveel meer prachtige monumenten dan het paleis alleen. In totaal zijn er 31 monumenten; dat zijn bijvoorbeeld de paleistuin, de gedenknaald, de vijver met de beeldengroep, de gietijzeren brug, de hondengraven. En daarnaast zijn er ook nog eens 23 monumentale gebouwen. Kortom, al is het paleis nu niet toegankelijk, liefhebbers van monumenten kunnen hun hart ophalen op het landgoed. Overigens is de tuin op zich al een prachtig monument; de eerste aanleg vond plaats onder stadhouder Willem III vanaf 1674; een strak geometrische Franse baroktuin. En een tweede metamorfose onder Koning Willem II in de jaren direct na 1815. Toen naar ontwerp van de beroemde architect J.D. Zocher, met slingerende paden en waterpartijen. Een zogenaamde Engelse landschapstuin”. 

Openstelling Park, Watertoren en Speelhuisje
Bezoekers hebben, mits ze vooraf online een tijdslot ticket hebben geboekt, gratis toegang tot het landgoed. Bij aankomst ontvangt men een plattegrond met daarop een vaste wandelroute door het park langs monumenten zoals De Watertoren, de Oranjerie, het Sportpark met onder meer het Speelhuisje, de IJskelder en het Wilhelminachalet. Ook de Watertoren uit 1680 wordt opengesteld voor het publiek. Voor kinderen zijn er natuurspeurtochten van IVN Natuureducatie en is het Speelhuisje van de voormalige prinsesjes zeker een bezoek waard. Vrijwilligers zijn beschikbaar om bezoekers een toelichting te geven op de monumenten en de tuin die twee belangrijke tijdslagen kent.
 
De kwekerij – Circulair landgoed – alleen geopend op zondag 13/9 van 10 tot 16 uur
Eeuwenlang heeft Landgoed Paleis Soestdijk zijn eigen voedsel en bloemen geproduceerd. Op zondag 13 september krijgen bezoekers van de Kwekerij een indruk hoe dat hier vroeger ging.
Bezoekers kunnen genieten van de fruitbomen en biologische bloemen en horen meer over de rijke historie van dit onderdeel van het landgoed.

Oranjerie – Kennismaken met de toekomst van Landgoed Paleis Soestdijk
Naast de activiteiten en de historische informatie is er ook aandacht voor de toekomst van Paleis Soestdijk. In de Oranjerie van Paleis Soestdijk worden films vertoond, is er informatie in te zien over de restauratie en de plannen voor de toekomst en zijn vrijwilligers aanwezig om vragen te beantwoorden. De komende jaren transformeert Paleis Soestdijk tot een onafhankelijke podium voor de kroonjuwelen van de Nederlandse, innovatieve maak- en kennisindustrie. Op gelaagde en interactieve wijze wordt in het paleis en het omringende park het beste van het beste dat ons land te bieden heeft gepresenteerd op het gebied van water, agricultuur & voeding, energie en gezondheid. Zodra het bestemmingsplan is goedgekeurd zal de restauratie en renovatie van park, paleis en gebouwen zo snel mogelijk starten.
 
Op het terras van de Oranjerie kunnen bezoekers bij de mobiele koffiebar van KoffieMakerij wat te drinken bestellen of voor een ijsje terecht bij de lokale IJssalon Bemer.

————————————————————————————————————————————-
Algemene bezoekersinformatie
De openstelling van het park is gratis en geldt alleen op 12 en 13 september voor bezoekers met een online geboekt tijdslot ticket. In verband met de RIVM richtlijnen zorgt Paleis Soestdijk voor passende hygiënemaatregelen, zodat bezoekers in alle veiligheid kunnen genieten. Om de bezoekersstroom te kunnen reguleren wordt gewerkt met tijdsloten. Toegang tot het park is alleen mogelijk na online reservering van een tijdslot ticket. Aan de kassa kunnen géén tickets worden verkregen. Behalve een mobiele koffiebar en ijsverkoop is er geen restaurant of horecapunt op het landgoed. 

Reservering van gratis tickets start op maandag 31 augustus op de website van Paleis Soestdijk, www.paleissoestdijk.nl. Dit is exclusief evt. parkeerkosten op de parkeerplaats van het landgoed.

Bezoekersinformatie Kwekerij
De Kwekerij is alleen op zondag 13 september geopend. Ook de toegang tot de Kwekerij is gratis. Hier is het niet mogelijk om voorafgaand te reserveren. In verband met de RIVM richtlijnen geldt er een maximum van 30 bezoekers. De ingang van de kwekerij is te bereiken via het Toeristisch Opstappunt aan de overzijde van het Paleis.