Door technische complicaties is de opening van het museum voor publiek uitgesteld naar 28 september 2020. Op 25 september zal de officiële opening voor genodigden plaatsvinden.

Henk Heijnen, conservator van het Molenmuseum, “Onzichtbaar achter de presentatie van de museale objecten en hun verhalen schuilt een complex innovatief ICT netwerk dat een aantal zaken aanstuurt. Zo komt een grote videowand tot leven, is het mogelijk met een interactieve kaart door de geschiedenis van de Zaanstreek te dwalen en worden acht Zaanse gidsen sprekend opgevoerd om bezoekers van informatie te voorzien. 
Een paar elementen blijken nog niet naar behoren te functioneren. Vooral de digitale kaart doet nog niet wat we ervan verwachten. Omdat we de bezoekers het beste willen bieden, is besloten om de openstelling uit te stellen. Als alles goed werkt, staat er een museum, dat met de nieuwste technologie de eeuwenoude technieken over het voetlicht brengt.” 

Vereniging De Zaansche Molen
De Zaansche Molen is in 1925 opgericht om het molenerfgoed, dat snel aan het verdwijnen was in de Zaanstreek, te behouden voor de toekomst. Een aantal bezorgde Zaankanters vreesde destijds dat er geen enkele molen meer zou overblijven van het enorme aantal dat er ooit had gestaan. Het doel van de vereniging was – en is nog steeds – het behoud en beheer van de Zaanse industriemolens en het vergroten van de kennis over een liefde voor de molens. De Wereld van Windmolens ondersteunt deze doelstelling en is een uithangbord van de vereniging die de hele wereld kennis laat maken met het prachtige erfgoed.