[#Beginning of Shooting Data Section] Nikon D2X 2013/12/18 15:50:22.65 Time Zone and Date: RAW (12-bit) Image Size: L (4288 x 2848) Color Lens: Artist: Copyright: Focal Length: 55mm Exposure Mode: Manual Metering: Matrix Shutter Speed: 1/80s Aperture: F/16 Exposure Comp.: 0EV Exposure Tuning: ISO Sensitivity: ISO 100 Optimize Image: White Balance: Color Temp. (5600K), 0 Focus Mode: Manual AF-Area Mode: AF Fine Tune: VR: Long Exposure NR: OFF High ISO NR: OFF Color Mode: Mode II (Adobe RGB) Color Space: Adobe RGB Tone Comp.: Normal Hue Adjustment: 0° Saturation: Normal Sharpening: None Active D-Lighting: Vignette Control: Auto Distortion Control: Picture Control: Base: Quick Adjust: Sharpening: Contrast: Brightness: Saturation: Hue: Filter Effects: Toning: Map Datum: Image Authentication: OFF Dust Removal: Image Comment: Copyright: janvangalen@gmail.com [#End of Shooting Data Section]

Het stimuleringsfonds Stichting Mplooi Foundation kent een bedrag van € 155.000,- toe voor de herbouw van de 17e eeuwse poorttoren bij Slot Schaesberg in Landgraaf. Het markante gebouw kan daarmee, met behulp van oude technieken en inclusief de oude ophaalbrug, op de oorspronkelijke plek herrijzen. Bezoekers aan Slot Schaesberg kunnen het herbouwproces nauwgezet volgen.

Hans Bluijssen, Stichting Mplooi Foundation: “Vanuit Mplooi co-financieren wij projecten met een sociaal-maatschappelijk karakter op het gebied van onderwijs en techniek. We brengen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en werkgevers uit Zuid-Limburg bij elkaar. Slot Schaesberg past vanwege haar maatschappelijke en educatieve karakter – door onder andere oude ambachten te revitaliseren – uitstekend bij de missie en visie van ons stimuleringsfonds.”   

Aryan Klein, projectdirecteur Slot Schaesberg: “Sinds dit jaar wordt er daadwerkelijk gebouwd bij Slot Schaesberg: een bijzonder moment voor de circa 80 vrijwilligers en alle betrokkenen. Dankzij de bijdrage van Mplooi kunnen wij de komende tijd werken aan de poorttoren met ophaalbrug. In de weekenden is er een metselaar aanwezig die bezoekers kan vertellen over historische metselverbanden en –technieken.”

Naast de herbouw van de poortoren en de bouw van een ambachtelijke smederij, kunnen bezoekers aan Slot Schaesberg dit seizoen wandelen door het park 4 hectare en treffen daar onder andere de kinderboerderij en de historische tuin ‘Hof van Schaesberg’. Brasserie Hoeve 1650 heeft een vernieuwde kaart en het terras is ruim opgezet zodat bezoekers volgens het geldende 1,5 meter protocol van Limburgse lekkernijen kunnen genieten.

Over Mplooi Foundation

Mplooi Foundation, voorheen bekend als CAO-4-manschap, is ontstaan als uiting van de maatschappelijke betrokkenheid van DSM en de medewerkers en kan worden beschouwd als voorloper van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Jaarlijks bepaalt Mplooi welke projecten en doelgroepen uit Zuid-Limburg financiële ondersteuning krijgen. Het geld wordt bijeengebracht door acht bedrijven op Chemelot: DSM, SABIC, OCI Nitrogen, Sitech, Arlanxeo, Fibrant, AnQore en Borealis. Elk jaar storten zij en hun ruim 7.000 medewerkers een percentage van de bruto-loonsom in de kas van het fonds. Uniek hierbij is de uitdrukkelijke betrokkenheid van de werknemers. De financiële middelen van Mplooi Foundation worden bij het CAO-overleg overeengekomen. Mplooi Foundation financiert projecten die de werkgelegenheid in Zuid-Limburg stimuleren, steunt opleidingen die de kans op werk vergroten en biedt kansen voor leerlingen. Het doel van Mplooi Foundation is om talent te behouden, carrièremogelijkheden te ontwikkelen en mensen met minder kansen mogelijkheden op de arbeidsmarkt te bieden. Mplooi richt zich op projecten waar opleiding, techniek en kwetsbare doelgroepen centraal staan.

Over Slot Schaesberg

Midden in Zuid Limburg in een waterrijk beekdal ligt Slot Schaesberg. Hier wordt door een grote groep enthousiaste vrijwilligers gewerkt aan de herbouw van een 16e eeuws kasteel en bijbehorende 17e eeuwse boerenhoeve. Overdag doet de locatie dienst als werkervaringsplek voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Vrijwilligers en re-integranten vinden er een waardevolle dagbesteding in het bezoekerscentrum, de kasteeltuin of de historische kinderboerderij. Slot Schaesberg is ook een toeristische attractie: bezoekers leren er alles over oude ambachten en technieken en schoolklassen volgen er lessen over archeologie. Een maatschappelijk project waar de geschiedenis tot leven komt!     

Het park is van april t/m oktober toegankelijk voor het publiek, dat o.a. een bokkenrijderskelder, kasteeltoren en een historische groentetuin kan bezoeken.

De restanten van het eeuwenoude kasteel zijn toegankelijk voor het publiek. Zie www.slotschaesberg.nl. BOEi is als directeur-bestuurder verantwoordelijk voor het project, dat tevens kandidaat-project is van IBA Parkstad en mede mogelijk gemaakt wordt door o.a. Gemeente Landgraaf, BankGiro Loterij, Parkstad Limburg, ABEL, Rabobank, Parkstad, Fonds voor Cultuurparticipatie, Gemeente Heerlen, Interreg Vlaanderen-Nederland, Stichting Raiffeissen, Stichting Pilon en de Provincie Limburg.