Grote belangstelling was er voor de openstelling op 16 november van het woonwinkelhuis aan het Wilhelminaplein 12. Het gemeentelijk monument in de oude kern van Heemstede is momenteel in restauratie bij Stadsherstel Amsterdam die er twee woningen en een bedrijfsruimte realiseert. Belangstellenden waren welkom om de inspanningen te komen bekijken. Ook geïnteresseerden in het huren van de bedrijfsruimte of een van de twee woningen konden al dwalend door het pand een eerste indruk krijgen.

Het was soms dringen geblazen, of even op de beurt wachten tot het monumentale Amsterdams-steile trappetje vrij was. Onder de belangstellenden van het open huis veel buurtbewoners, die het pand nog kenden als galerie AmstelArt, of daarvoor als de ‘Winkel van Sientje’ waar men terecht kon voor bijzondere mix van kunst, antiek, textiel en snuisterijen en wiens bedlegerige moeder voor het raam meegenoot van de reuring om haar heen. Een enkeling zelfs wist zich nog de laatste van vier generaties broodbakkerij Tibboel begin 20e eeuw te herinneren. Anderen hebben de afgelopen maanden de werkzaamheden gadegeslagen en waren nu vooral nieuwsgierig naar het resultaat.
De gedeelde hoop is dat hier aan het plein straks weer wat levendigheid komt met een leuk zaakje en nieuwe bewoners. Meerdere bezoekers hopen zich onder het laatste te mogen scharen en droomden al even weg bij het idee deze plek straks ‘thuis’ te mogen noemen.

Restauratie
Het voorlopige resultaat van alle restauratie-inspanningen is dan ook zeer geslaagd te noemen. Duurzaamheidsmaatregelen zijn genomen en historische elementen zijn waar mogelijk in het zicht gehouden of gebracht.
Zoals de balkenstructuur, oude tegelvloeren en de kelder, die dankzij een bijdrage van de Vriendenvereniging van Stadsherstel deels terug in het zicht is gebracht. Eigenaar Stadsherstel Amsterdam heeft sinds de oprichting in 1956 al 750 monumenten en beeldbepalende panden gered zowel in als binnen 45 kilometer rondom Amsterdam, waaronder het voormalige Wapen van Heemstede – ook aan het Wilhelminaplein gelegen – en de naoorlogse Pinksterkerk aan de Camplaan. De erfgoedorganisatie houdt de panden in bezit zodat zij in een goede staat van onderhoud blijven voor toekomstige generaties.

Wethouder Stam en oud adjunct-directeur van Stadsherstel Hulscher
bevestigen het schildje van Stadsherstel Amsterdam

“Het is een eer om het verleden verder te laten leven
voor toekomstige generaties”
Wethouder Eveline Stam gemeente Heemstede

In bijzijn van wethouder Eveline Stam en Jaap Hulscher werd het pand symbolisch geopend. Hulscher, oud adjunct-directeur bij Stadsherstel, heeft destijds het aankoopproces begeleid. Hij nam de aanwezigen op het plein mee terug naar de 17e-eeuw, toen in dit pand bekend stond als tapperij ‘Het Dubbeld Ancker’, gelegen aan de Hoflaen naar het Oude Slot Haemstede.

Wethouder Stam, met onder meer Ruimtelijke Ordening en Cultuur & Erfgoed in portefeuille, sprak namens de gemeente grote dankbaarheid uit voor de gemeenschap en de initiatiefnemers die werk maken van het behoud en onderhoud van ons cultureel erfgoed. Daarbij zijn organisaties als Stadsherstel, die de investeringen, inzet en de kennis en kunde van professionelen samenbrengen, fundamenteel. Verder gaf zij aan dat het college van B&W in Heemstede zich er bij de vraag naar woonruimte hard voor maakt dat dit gebeurt met een hele nadrukkelijke mogelijkheid tot behoud. Dit soort restauraties zijn daarbij een lichtend voorbeeld voor de toekomst: “Het Wilhelminaplein is een unieke plek, niet alleen hier in Heemstede, in heel Nederland. Doe je ogen maar dicht en je kijkt terug. Ik hoop oprecht dat we hier samen kunnen blijven genieten van wat het verleden ons kan vertellen.”

De komende periode wordt de restauratie voltooid. Door grote drukte bij de nutsbedrijven, waardoor de aansluitingen nog niet geregeld kunnen worden is dit later dan voorzien. Naar verwachting worden de twee woningen en de bedrijfsruimte begin 2023 opgeleverd. Heeft u interesse in het huren van de bedrijfsruimte of een van de twee woningen? Op de website van Stadsherstel leest u hoe u uw interesse kenbaar kunt maken: https://stadsherstel.nl/heemstede.

Fotos: Stadsherstel Amsterdam