Op zaterdag 2 juli 2022 kunt u in de Grote Kerk van Dordrecht het evenement ‘Sporen van Sura’ bijwonen. Een dag vol muziek, lezingen en rondleidingen brengt u terug naar het begin van Dordrecht.

Ze bouwde met Gods hulp de kerk, werd vermoord en stond op uit de dood om haar daders te vergeven. Het verhaal over de heilige Sura geeft een inkijkje in de belevingswereld van de vroege Dordtenaren. Maar zijn er eigenlijk nog tastbare sporen uit deze tijd vol wonderen en mysteriën?

Op 2 juli komen in en rondom de Grote Kerk muziek, geschiedenis, kunst en architectuur samen in programmaonderdelen van telkens een half uur. In het middelpunt staat de Sura Cantate van de gerenommeerde componist Patrick van Deurzen. Het machtige Kamorgel speelt en de stadbeiaardier neemt je mee in de (klokken)toren. Specialisten uit verschillende vakgebieden geven lezingen over o.a. pelgrimages, middeleeuwse kunst en kerkkritiek. En de pastoor van de Antoniuskerk vertelt over de vroegere en huidige betekenis van het Heilig Hout. Tijdens rondleidingen wordt de symboliek van het gotische gebouw uitgelegd, worden archeologische vondsten en latere restauraties uitgelicht en wordt het internationaal vermaarde houtsnijwerk van de koorbanken verklaard. Kortom, een uitgebreid programma.

Sporen van Sura stond oorspronkelijk gepland als een reeks activiteiten in 2020; een programma vol lezingen, rondwandelingen en de wereldpremière van de Sura Cantate. Alles ter ere van 800 jaar stadsrechten. Corona gooide echter roet in het eten. Maar de samenwerking was té bijzonder. Daarom wordt Sporen van Sura alsnog uitgevoerd. Maar dan op één dag.

Sporen van Sura komt voort uit een nooit eerder geziene samenwerking tussen drie verenigingen die cultuur en erfgoed van de oudste stad van Holland uitdragen: Oud-Dordrecht (VOD), Merwe’s Oratorium (MOV) en Vrienden van de Grote Kerk (VVvGK). Het evenement komt mede tot stand met financiële steun van de Gemeente Dordrecht.

Sporen van Sura brengt het religieuze leven van de oudste stad van Holland tot leven. Interessant voor zowel Dordtenaren als niet-Dordtenaren. Gratis inschrijving (verplicht) via https://www.oud-dordrecht.nl/sporen-van-sura. Hier is ook het hele programma te vinden.