Op donderdag 4 april 2019 zal de Gudulakerk te Lochem door de Protestantse Gemeente Lochem officieel worden overgedragen aan de Stichting Oude Gelderse Kerken.


Het kerkgebouw blijft gewoon in gebruik voor kerkdiensten. Daarnaast krijgt het kerkgebouw een eigen plaatselijke commissie die de zorg draagt voor beheer en exploitatie van het kerkgebouw. Deze Plaatselijke Commissie van de Gudulakerk Lochem zal aan het werk gaat om naast de bestaande activiteiten ook andere activiteiten te ontwikkelen, waarmee de reguliere kosten voor onderhoud en exploitatie gedekt kunnen worden.
De SOGK zal zorgdragen voor het duurzaam beheer en behoud van het kerkgebouw. De inzet is om het kerkgebouw een centrale plaats en een brede functie te geven voor de gehele lokale gemeenschap.
De officiële overdracht vindt plaats in de Gudulakerk te Lochem, in aanwezigheid van de notaris.


Na de overdracht blijft de kerkelijke functie van het gebouw in ere. Naast kerkdiensten blijft het kerkgebouw ook beschikbaar voor trouw- en rouwdiensten en bijzondere bijeenkomsten en activiteiten. De Plaatselijke Commissie van de Gudulakerk te Lochem verstrekt hierover graag informatie.


Stichting Oude Gelderse Kerken [SOGK]
De SOGK zet zich al vijfenveertig [45] jaar actief in voor het behoud van het religieus erfgoed in de provincie Gelderland. Om belangstelling voor monumentale kerkgebouwen te wekken en om kerkgebouwen in stand te kunnen houden stimuleert de SOGK het meervoudig gebruik van religieuze gebouwen. Zij doet dit onder meer door het uitgeven van een kwartaalblad (Venster), het stimuleren van belangstelling voor (religieus) erfgoed en het beschikbaar stellen van educatief materiaal en lesbrieven voor basisonderwijs.


De SOGK is een neutrale stichting en biedt kerkbesturen de helpende hand bij restauratie en onderhoud. Ook denkt de SOGK met kerkbesturen mee over oplossingen als het gaat om dreigend verval van het kerkgebouw door gebrek aan financiën. Een goede en passende herbestemming van een kerk is van cruciaal belang voor een duurzame instandhouding van religieus erfgoed. In bijzondere gevallen kan SOGK kerkgebouwen in eigendom overnemen als daarmee een bijzonder monumentaal gebouw behouden kan worden voor de toekomst en volgende generaties. Op dit moment heeft SOGK diverse rijksmonumenten (23) in eigendom, waaronder vijftien kerkgebouwen, één synagoge, één kapel en drie torens.
Het werk van de SOGK wordt onder andere mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, door de vele trouwe donateurs en door hen die de stichting een warm hart toedragen.


Nadere informatie
Oude Gelderse Kerken Nico Peek, algemeen secretaris, (06) 48532664 of (026) 3552555;
nicopeek@gmail.com; www.oudegeldersekerken.nl


Protestantse Gemeente Lochem

overdracht@pglochem.nl
www.kerklochem.nl

Grote of Gudulakerk

De Grote of Gudulakerk is een protestantse kerk in de Nederlandse plaats Lochem. Op de plek waar de huidige kerk staat, staat vanaf het jaar 950 een kerk. Eerst een houten kerk met een toren van circa 12 meter hoog. Vervolgens is rond het jaar 1000 het houten kerkje vervangen door een stenen eenbeukige kerk. Een eeuw later werd deze kerk weer vervangen door een driebeukige kerk opgebouwd van tufsteen. Rond 1300 volgde een verbouwing tot kruiskerk met een gotisch priesterkoor. In 1478 werd aan de kerk een toren toegevoegd. De laatste grote externe verbouwing was waarschijnlijk na 1582; de kerk werd omgebouwd tot hallenkerk. De kerktoren bestaat uit vijf geledingen waarbij boven de ingang een spitsboogvenster is geplaatst. De toren wordt bekroond met een ingesnoerde naaldspits, die aan de kerk is toegevoegd in 1903.

Spitsboogvensters komen ook in de zij- en achtergevel terug, die worden afgewisseld met steunberen. Het plafond van de kerk bestaat voornamelijk uit kruisribgewelven en stergewelven. Na de reformatie is een deklaag in de kerk aangebracht over de schilderingen. Diverse schilderingen zijn weer zichtbaar gemaakt in de loop der tijd. In de kerk is zowel een hoofdorgel uit 1758 gemaakt door Gilman als een koororgel uit 1807 van Quellhorst aanwezig.

De kerk is in 1966 aangewezen als rijksmonument. Rijksmonument nummer: 25920