heuse strijd om ‘de Heerlijkheid Hoensbroeck’

HOENSBROEK, 9 mei 2023 – Op 21 en 22 oktober 2023 is Kasteel Hoensbroek, het Allermooiste Kasteel van Nederland, het toneel voor de heuse strijd om ‘de Heerlijkheid Hoensbroeck’. Ridders galopperen met hun prachtig uitgedoste paarden over de toernooibaan. Tijdens hun sensationele wapentreffen is de spanning om te snijden en houden bezoekers hun adem in… Wint Herman Hoen de strijd om het kasteel of breken er donkere tijden aan voor Hoensbroeck?

Een heuse strijd om ‘de Heerlijkheid Hoensbroeck’

Ridder Herman Hoen neemt je 633 jaar mee terug in de tijd. De rechten die hij geschonken kreeg over ‘Heerlijkheid Hoensbroeck’ worden dit weekend betwist en bevochten in een spectaculair riddertoernooi. Hij gaat de strijd aan met de roofridder uit de familie, zijn broer Johan Hoen van Voerendaal.
Kasteel Hoensbroek vormt twee dagen het decor voor dit spektakel. Zie hoe twee riddergroepen de strijd aangaan op hun machtige strijdrossen in dit levensechte riddertoernooi. Ze tasten elkaars kwaliteiten af middels de proeven van bekwaamheid. Appels worden gekliefd, speren vliegen door de lucht en het publiek houdt haar adem in. Wie gaat er winnen? De Ridders van Pendragon die broer Johan Hoen van Voerendaal steunen of de Ridders van de Heerlijkheid Hoensbroeck die Herman Hoen bijstaan in deze bittere familiestrijd?

Het verhaal van Herman Hoen

Ridder Herman Hoen heeft veel verloren in een grote veldslag. Geld, paarden, en zijn vader. Om het goed te maken krijgt hij van de Hertogin van Brabant een dorpje in de buurt van Heerlen, de Heerlijkheid Ingenbroeck. Herman wil er zijn kasteel bouwen en doopt het om tot Hoensbroeck. Met een groot feest wil hij dit vieren, in 1388, maar niet iedereen is het er mee eens. Er volgt een jaar van strijd en getouwtrek. Maar nu, in 1389, is het eindelijk zover: Iedereen is het er mee eens; een groot feest wordt voorbereid.

Totdat Johan Hoen van Voerendaal, de roofridder uit de familie roet in het eten komt gooien. Zonder uitnodiging verschijnt hij op het feest. Te paard, strijdvaardig én klaar voor de strijd! Hij wil Hoensbroeck, voor zichzelf. Alle genodigden houden hun hart vast. Zal Herman Hoen het feest weten te redden of breken er donkere tijden aan voor Hoensbroeck? Om een groot gevecht te voorkomen schrijft Herman Hoen een toernooi uit.

Het programma

Vanaf 10:00 uur is het kasteel geopend en treffen de bezoekers twee riddergroepen die tevens hun ridderkampement bij het kasteel hebben opgezet. De toernooitijden zijn op beide dagen om 12:00 en 15:30 uur. Na afloop van het toernooi kunnen jonge ridders-in-de-dop tijdens de Kiddy Battle met foam zwaarden de strijd aan gaan met een echte ridder. De ridders zijn de hele dag aanwezig en tussendoor vertelt een verhalenverteller het verhaal van Ridder Herman Hoen. Een muzikant zorgt voor muzikale opluistering en een waarzegster doet haar voorspellende plicht.

Algemene info & tickets

Toegang tot het Riddertoernooi zit inbegrepen in de reguliere entree van Kasteel Hoensbroek. Tickets kunnen vooraf via de website tickets.kasteelhoensbroek.nl gekocht worden. Bezoekers profiteren dan van 10% korting. Tickets zijn ook in het weekend zelf aan de museumkassa verkrijgbaar voor het reguliere tarief. Kom en zie de heuse strijd om ‘de Heerlijkheid Hoensbroeck’!