Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement door heel Nederland. De VPRO sluit hierop aan met radio-uitzendingen in het thema van dit jaar: Zij/Hij. OVT tourt door het land en zendt vijf keer live uit vanaf historierijke locaties. De tour eindigt op 27 oktober in de Brakke Grond, waar juryvoorzitter Sybrand Buma de winnaar van de Libris Geschiedenisprijs bekend maakt.

OVT op tournee

In de Maand van de Geschiedenis zendt VPRO’s geschiedenisprogramma OVT (zondag, Radio 1, 10.00-12.00) vijf keer live uit vanaf historierijke locaties in Nederland.

29 september: Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem

In de eerste aflevering een gesprek met de schrijvers van het essay van de Maand van de Geschiedenis: Alma en Marita Mathijsen. Verder muziek van Jeangu Macrooy, die ook komt vertellen over zijn overgrootmoeder die ooit een vrouwendorp stichtte in de Surinaamse jungle. Tot slot recenseert historicus Wim Berkelaar de nieuwste historische boeken. Presentatie Jos Palm en Paul van der Gaag, met als columnist: Nazmiye Oral.

6 oktober: Zuiderzeemuseum, vanuit de Wieringerkapel te Enkhuizen

Ton van der Lee komt praten over zijn biografie over de geestelijk vader van Dik Trom Johan Kievit. Tevens te gast is Wim Daniels, hij vertelt over zijn nieuwe boek Het Dorp. De Enkhuizer Almanak wordt tegen het licht gehouden in het kader van het thema Zij/Hij. Tot slot gaat de rondgang door het Zuiderzeemuseum. Met muziek van Aafke Romeijn. Presentatie Jos Palm en Laura Stek, met als columnist: Nelleke Noordervliet.

13 oktober: Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Marienburgkapel te Nijmegen

Tim Knol treedt op met zijn band de Bluegrass Boogiemen en vertelt over de geschiedenis van de muziekstroming Blue Grass.

Verder aandacht voor de tentoonstelling “Voorbij de stereotypen” die aansluit bij het thema Zij/Hij. Thomas Verbogt bespreekt de rol van de stad Nijmegen als links experiment in de geschiedenis.

Presentatie Julie Blusse en Jos Palm, met als columnist: Micha Wertheim

20 oktober: Natuur Historisch Museum Maastricht vanuit het auditorium

In deze uitzending is er aandacht voor het kloosterleven en de belangrijke rol die vrouwen hebben gespeeld in de Maastrichtse geschiedenis. Met muziek van Lakshmi. Presentatie Paul van der Gaag en Jos Palm, met als columnist: John Jansen van Galen

27 oktober: Uitreiking van de Libris Geschiedenisprijs 2019 in de Brakke Grond te Amsterdam

De laatste uitzending staat in het teken van de Libris Geschiedenis Prijs, gesprekken met de jury, genomineerden, en uiteindelijk de bekendmaking van de winnaar en de uitreiking van de prijs door juryvoorzitter Sybrand Buma (voormalig fractievoorzitter van het CDA). Het muzikaal absurdistisch cabaret duo Yentl en de Boer verzorgt de muziek. Presentatie Laura Stek en Jos Palm, met als columnist: Abdelkader Benali.

Foto: :Michele Giebing / Maand van de Geschiedenis