Binnenkort herdenkt Nederland dat de Tweede Wereldoorlog in 1945 tot een einde kwam. Het eerste nummer van het blad Terebinth belicht daarom speciaal de gedenktekens voor oorlogsslachtoffers: van gesneuvelde soldaten, gefusilleerde verzetsmensen tot weerloze burgerslachtoffers.

Erevelden en andere begraafplaatsen
Bartho Hendriksen bezocht een aantal Poolse erevelden in Noord-Brabant en Bert Pierik vertelt meer over de Canadese begraafplaats in Holten. De funeraire wandeling van Liesbeth Vermeulen gaat op Schiermonnikoog naar begraafplaats Vredenhof, dat eveneens veel oorlogsgraven telt.
Daarnaast krijgt een aantal initiatieven aandacht van vrijwilligers die proberen de graven van burgerslachtoffers in stand te houden. In Maastricht, waarover Jef Bartelet in de rubriek Uit het Veld vertelt, en in Gouda is veel werk verzet om de graven van alle oorlogsslachtoffers – met de bijbehorende verhalen – in kaart te brengen. Ook op internet worden verhalen van oorlogsslachtoffers verzameld en bewaard.

Gouden Terebinth 2020
Het blad bericht ook over de uitreiking van de Gouden Terebinth 2020. Op 8 februari jl. ontving de Stichting Ereveld Leusden de wisseltrofee uit handen van juryvoorzitter Karel Loeff. Volgens het juryrapport: ‘De bekroonde stichting levert door haar inzet een bijdrage aan de medemenselijkheid en de verbetering van de internationale verhoudingen, iets wat in dit gedenkjaar een extra waardering verdient.’

En verder…
Meer nieuws in dit nummer over o.a. de bijeenkomst van het Platform Funerair Erfgoed op 8 april in Amersfoort, de Terebinth-themadag 5000 jaar begraven in het Gooi op 18 april in Laren en een tentoonstelling over begraven op Scheveningen. De fotoreportage laat nog meer oorlogsgraven zien.