Kastelen, buitenplaatsen en landgoederen stellen hun zalen, kamers, zolders, kelders, tuinen en parken open tijdens Dag van het Kasteel op maandag 29 mei, Tweede Pinksterdag. Een enorm aantal activiteiten worden die dag georganiseerd door de deelnemers van de 16e editie van dit landelijke evenement. Het thema van Dag van het Kasteel 2023 is Upstairs/Downstairs: de verhalen van de vele personeelsleden zonder wie het leven van ‘mijnheer’ en ‘mevrouw’ niet denkbaar was.

Duitse keizer

De bezoeker kan op 29 mei op verschillende locaties de vele personeelsleden uit het verleden tegenkomen op verschillende kastelen en buitenplaatsen. Op Buitenplaats Ockenburgh (Den Haag, Zuid-Holland) nemen de dienstmeid, tuinknecht én eigenaar Jacob Westerbaen de bezoeker mee terug in de tijd. De ridders van Friesland geven demonstraties met hun wapens, helmen en harnassen bij Museum Martena in Franeker. Op Kasteel Doornenburg (Doornenburg, Gelderland) heet het middeleeuwse personeel de bezoeker welkom, inclusief de poortwachter. Dames en heren in 17de en 18de eeuwse kostuums flaneren elegant binnen en buiten op Landgoed Singraven (Denekamp, Overijssel), passend bij de prachtige kunst- en antiekcollectie van het huis. En de kokkin, tuinman, dienstmeisjes en huismaarschalk op Museum Huis Doorn (Doorn, Utrecht) vertellen hoe het was om voor de verdreven Duitse keizer Wilhelm II te werken – nou, niet makkelijk!

Tientallen bijzondere activiteiten op meer dan 100 kastelen en buitenplaatsen

Historische hapjes

Maar er wordt op 29 mei natuurlijk nog héél veel meer georganiseerd! Rondleidingen, speurtochten, muziek, optredens, wandelingen, verborgen verhalen, oude ambachten maar ook een foodtruck festival, koetsenritten, bijzondere (moes)tuinen en kassen, leuke markten en natuurlijk heerlijke historische hapjes, taarten, koffie en thee maken Dag van het Kasteel een belevenis voor iedereen. Geïnteresseerd in het hele programma en een kasteel of buitenplaats bij jou in de buurt? Kijk op de website dagvanhetkasteel.nl

Over Dag van het Kasteel

Dag van het Kasteel is het enige landelijke publieksevenement dat kastelen en buitenplaatsen in de spotlight zet. Samen brengen de kastelen en buitenplaatsen op 29 mei (Tweede Pinksterdag) de diversiteit van dit erfgoed en de historische en persoonlijke verhalen tot leven. Benieuwd naar veel meer verhalen: dagvanhetkasteel.nl 

Met dank aan

Dag van het Kasteel is mede mogelijk gemaakt met steun van de VriendenLoterij en het Fonds voor Cultuurparticipatie, het fonds dat initiatieven die meedoen aan cultuur stimuleren ondersteunt.