De Gouden Terebinth, de funeraire prijs die Terebinth (de stichting die zich hard maakt voor funerair erfgoed) in 2015 instelde, wordt op 8 februari a.s. voor de derde keer uitgereikt.  Winnaar van deze prijs is de organisatie of de persoon die zich volgens de jury in 2018-2019 uitzonderlijk heeft ingezet voor het behoud van de (historische) begraafplaats. De drie genomineerden zijn in december geselecteerd.

De genomineerden zijn: de Stichting Oude Kerkhof Roermond, de Stichting tot Behoud van de Drentse Graftrommels in Veenhuizen en de Stichting Sovjet Ereveld in Leusden.

Selectie
De selectie (uit vijftien kandidaten) was ook deze keer niet eenvoudig – het ging om mensen en organisaties die net beginnen aan de restauratie van grafmonumenten, of om anderen die al jarenlang ervaring hebben met onderhoud en beheer van een historische begraafplaats. En om mensen die op een andere manier bij het brede publiek aandacht vragen voor het belang van begraafplaatsen en hun positie in de samenleving.

Deskundige jury
Terebinth heeft de projecten van de drie genomineerden nu voorgelegd aan een deskundige jury: Nicoline Zemering, kunsthistorica en directeur van Begraafplaats Rhijnhof in Leiden; Laurens Sparrius, onderzoeker bij Floron; en juryvoorzitter Karel Loeff, architectuurhistoricus en directeur van Erfgoedvereniging Bond Heemschut. Op zaterdag 8 februari 2020 bepaalt de jury wie de winnaar van de Gouden Terebinth 2020 wordt, na de presentaties door de drie genomineerden van hun project in de aula van begraafplaats Tolsteeg in Utrecht.

Plus twaalf andere succesverhalen
Naast de drie genomineerden waren er nog twaalf andere kandidaten voor deze nationale prijs, onder andere: de Stichting Online-Verleden, de Stichting Oude Begraafplaats Op den Rösheuvel in Valkenswaard, de houtzaagkunstenaar Dave Harmsworth, de werkgroep Hôf & Toer in Huizum en de Werkgroep Funerair erfgoed van de Oudheidkundige Kring Hulst.
Terebinth wil met het uitreiken van de Gouden Terebinth (wisseltrofee met geldbedrag van 1.000 euro) personen en instellingen stimuleren zich in te spannen voor het behoud van de traditionele begraafplaats en ons funerair erfgoed in bredere zin. Graven en andere gedenktekens vertellen immers over ons verleden en over onze identiteit. Ze horen net zo bij onze geschiedenis als molens, kerken en kastelen. Aandacht voor oude grafmonumenten brengt die geschiedenis weer tot leven.

Plaats: Begraafplaats Tolsteeg, Maansteenweg 1, 3523 SR Utrecht; aanvang: 13.00 uur.
Meer informatie over programma en onderscheiding, zie http://www.terebinth.nl

Foto : Uitreiking van de Gouden Terebinth 2018, aan  Stichting Ter Navolging Tiel. Ontwerp logo/trofee: kunstenaarsduo Huub & Aleid Kortekaas.