Villa Rams Woerthe, Steenwijk. Ontwerp Van Gendt. Jugendstil, 1899

Op 2 december 2017 opende de Villa als eerste Museumhuis van Hendrick de Keyser Monumenten. Met een uniek concept waarin je er alles kunt aanraken, en het huis kunt beleven zoals de bewoners. Sinds de opening brachten al 30.000 mensen een bezoek wat ook wel het ‘Downton Abbey van Overijssel’ wordt genoemd. De hele maand december wordt het lustrum gevierd met extra activiteiten, en is het huis versierd in kerstsfeer.

Bijzondere ervaring
Uniek is dat je er alles mag aanraken,  het meubilair mag gebruiken, de boeken ter hand mag nemen, en kasten en laden openen. Je kunt het huis kunt beleven zoals de bewoners. Je kunt je echt vereenzelvigen met de familie Tromp Meesters. ‘Dat slaat enorm aan’, vertelt Inge Osinga, coördinator van de villa. ‘Mensen gaan hier echt op bezoek: je belt aan en wordt gastvrij ontvangen. Eenmaal over de drempel begint de verwondering. Alles ademt hier nog de sfeer van 1900. Het concept zorgt ervoor dat bezoekers zich echt thuis voelen.


Het imposante interieur maakt een bezoek meer dan waard. Het huis heeft prachtig bewaarde wandschilderingen, geglazuurde tegels, marmeren lambriseringen, enorme schouwen, een eikenhouten trappenhuis en gebrandschilderd glas. Het huis in art nouveau stijl behoort met recht tot de mooiste honderd huizen van ons land.

De festiviteiten starten met een feestelijke High Tea voor de vrijwilligers die het huis open houden.

Expositie
In de voormalige slaapkamer van de villa is de prachtige expositie ‘Ode aan Water’ te bewonderen. “Nationaal Park Weerribben-Wieden”,  waar vroeger turf werd gestoken is nu een natuurgebied met een grote diversiteit aan flora en fauna ontstaan. Deze natuur is vastgelegd in 40 bijzondere foto’s van lokale fotografen en kunstenaars. Zoekt u nog een mooi kerstcadeau, de foto’s zijn te koop.

Kerstconcert bij nacht
Zaterdag 10 december is Villa Rams Woerthe actief betrokken bij de Kerst Special Steenwijk en is er live kerstmuziek in het huis. ’s Middags treedt van 12-14 uur het ‘Koor Van De Hoeve’ op, en vanaf 18.30 uur zingt het dameskoor ‘Aviva’ kerstliederen. Het prachtige in kerstsfeer versierde en verlichte huis maakt het interieur tot een bijzondere belevenis. Tickets voor deze extra avondopenstelling zijn verkrijgbaar aan de kassa van het huis.

Openingstijden
Villa Rams Woerthe is geopend op dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag van 11-16 uur. Een bezoek aan de expositie ‘Ode aan  Water’ is inbegrepen.

Voor het reserveren van tickets zie

www.hendrickdekeyser.nl/museumbezoek/villa-rams-woerthe-Steenwijk