Van 4 tot en met 12 mei 2019 vindt de zesde editie van de Nationale Romeinenweek plaats. Een week die volledig in het teken staat van de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland, met dagelijks vele tientallen activiteiten en evenementen voor jong en oud.

Waar zijn de vrouwen?

Dit jaar richt de Nationale Romeinenweek zich op het thema Vrouwen in de Romeinse tijd in Nederland. Van moeders tot echtgenotes, van rijke villabewoonsters tot arme boerinnen, van inheemse vrouwen tot geliefden van officieren aan de limes. Vrouwen speelden een belangrijke rol in de samenleving, maar blijven vaak ten onrechte onderbelicht. De geschiedenis van Nederland in de Romeinse tijd is de geschiedenis van mannen én vrouwen.

Lange tijd toonden historici weinig interesse in het leven van Romeinse vrouwen. Antieke literatuur vormde de belangrijkste bron van informatie over de Oudheid en daarin lieten mannelijke schrijvers zich meestal laatdunkend uit over vrouwen. Met de opkomst van de moderne archeologie kwamen daar nieuwe bronnen bij, die een heel ander verhaal vertellen. En door grote veranderingen in de samenleving, zoals de vrouwenemancipatie, gingen onderzoekers andere vragen stellen. Zo ontdekten we een heel nieuw deel van onze geschiedenis.

Over de Nationale Romeinenweek

De Romeinse tijd in Nederland duurde bijna vijf eeuwen en is een van de meest fascinerende periodes uit onze nationale geschiedenis. Samen met Romeinse Limes Nederland en zo’n 150 partners (zoals musea, archeologische en historische organisaties) zet RomeinenNU deze periode centraal tijdens de Nationale Romeinenweek. Daarbij speelt de wens de Romeinse limes in Nederland te nomineren tot UNESCO Werelderfgoed een belangrijke rol. Net als voorgaande jaren staat de week garant voor een grote variëteit aan activiteiten en evenementen in heel Nederland: lezingen, wandel- en fietstochten, tentoonstellingen, boekpresentaties, kinderactiviteiten, culinaire bijeenkomsten en meer. Het programma zal tijdens de Romeinenweek te vinden zijn op www.romeinenweek.nl.

De Nationale Romeinenweek wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Fonds voor Cultuurparticipatie en van het samenwerkingsverband van de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed die samen met andere partners de Werelderfgoednominatie van de Romeinse limes in Nederland voorbereiden.


Tijdens de Romeinenweek van 4 tot 12 mei is er een bijzonder en gevarieerd programma in het Thermenmuseum rondom het thema ‘Waar zijn de vrouwen’. De bezoekers worden door de prachtige Romeinse cosmeta Amaka mee terug in de tijd genomen naar hoe het leven dat zo’n 2000 jaar geleden compleet veranderde door de komst van de Romeinen. Op zaterdag 11 mei – waarop ook de Luciusstoet door Heerlen trekt – is de toegang van het Thermenmuseum gratis. Op alle andere dagen geldt de reguliere entree.
Vrouwen stonden hun mannetje
Amaka werkte in het badhuis als cosmeta: ze gaf massages, was kapster, epileerde haren en deed make-up. Amaka brengen we weer tot leven. In een audiotour én in levenden lijve tijdens de Romeinenweek. Ze neemt de bezoekers in een audiotour mee door de expositie van een gevarieerde collectie gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse tijd. Afkomstig uit Coriovallum. Ze vertelt over de rol van de Romeinse vrouw. Die bleek haar mannetje toen al te staan. In de weekenden is Amaka tevens live te bewonderen. Leuk voor kinderen: in de Romeinse beautysalon zijn er demonstraties haarvlechten en bodylotion maken. Ook kunnen ze zelf een Romeins potje maken en versieren.

2.500 m2 historie
Coriovallum: de Romeinse stad die onder Heerlen ligt. Met maar liefst 2.500 m2 historie die erom vraagt om ontdekt te worden. Met het best bewaarde Romeins badhuis van Nederland, de expositie Open en Bloot, een 3D-presentatie, topstukken uit de collectie en allerlei Romeinse spellen. Met tijdens de Romeinenweek speciale aandacht voor de kruik van pottenbakker Lucius. Die hij bakte voor zijn grote liefde…. Amaka!

11 mei Luciusstoet, stoet met reuzen!
Bezoekers die op 11 mei naar het Thermenmuseum komen, kunnen hun bezoek combineren met de Luciusstoet. Stadsreus Lucius verlaat zijn jarenlange thuishaven in het Eikenderveld om een nieuwe vaste stek in het Thermenmuseum te vinden. Een en ander gaat natuurlijk niet met stille trom. Op 11 mei start een feestelijke stoet vanuit het Eikenderveld richting hartje Heerlen. Diverse Nederlandse en Belgische stadsreuzen zullen Lucius begeleiden. Heerlense muziek- en andere verenigingen zorgen tevens voor de feestelijke begeleiding van de stoet. Het wordt een reusachtige gebeurtenis!
 
Check vooraf de websiteVoor het exacte programma van de Romeinenweek van 4 tot en met 12 mei (let op maandag 6 mei gesloten) én de route van de Luciusstoet met de reuzen, is het raadzaam om vooraf eerst de website van het Thermenmuseum te bekijken: www.thermenmuseum.nl