Vanaf woensdag 1 juni gaan de tuinen van Middachten weer open. En op iedere zondagmiddag in de maanden juni tot en met augustus het kasteel. Ook op 1e en 2e Pinksterdag zijn we geopend. De medewerkers en vrijwilligers vinden het fijn om weer bezoekers te ontvangen. Het wordt een bijzonder jaar; we herdenken het rampjaar 1672 én kasteelvrouwe Ursula Philippota staat in de spotlights.

De tuinen
De tuinen van Middachten zijn een van de best bewaarde historische kasteeltuinen van Nederland. Er zijn drie eeuwen tuingeschiedenis zichtbaar én ze zijn een lust voor het oog. Er zijn 60 verschillende klim- en struikrozen met prachtige kleuren en heerlijke geuren. Maar er is meer te zien! Een kruidentuin, een kleurrijke vaste plantenborder, een openluchttheater met coulissen van taxushagen en een croquetveld. Er staan bijzondere bomen, zoals een 150 jaar oude Libanonceder en een treurkastanje. Tijdens een bezoek aan onze tuinen, kunt u gratis gebruik maken van de audiotour.

Speurtocht voor gezinnen
Voor gezinnen met kinderen is er een speurtocht door de tuin mogelijk, met allerlei leuke doe-opdrachten.


Het rampjaar 1672 en Ursula Philippota van Raesfelt (1643-1721)
Dit jaar is het 350 jaar geleden dat Nederland werd aangevallen door Franse, Duitse en Engelse troepen. Dat ging er niet zachtzinnig aan toe. Het jaar wordt niet voor niets rampjaar genoemd.
Mede door deze gebeurtenis staat Ursula Philippota bij ons centraal. Wij vertellen haar levensverhaal en in het kasteel is een aantal woonruimtes ingericht met voorwerpen uit de tijd van deze Vrouwe van Middachten. Met historische foto’s op panelen wordt het leven van Philippota in de oranjerie toegelicht. Ook is er een korte film over de gebeurtenissen over het Rampjaar 1672. De educatieve animatiefilm is gemaakt in samenwerking met Kasteel Amerongen en Slot Zuylen.

Praktische informatie
De tuinen zijn open van 1 juni t/m 30 september, op woensdag t/m zondag van 12.30-16.30 uur. Het kasteel is iedere zondagmiddag van 13.00 – 16.00 uur geopend in de maanden juni t/m augustus. Kasteel en tuinen zijn ook op 1e en 2e Pinksterdag geopend. Tickets voor kasteel en tuinen zijn momenteel in de oranjerie te verkrijgen. Vanaf medio juni zijn de kasteeltickets via de vernieuwde website te boeken. Meer informatie op middachten.nl