Uniek in Nederland: archeologie, archieven, monumenten en historische beleving onder één dak

Zwolle is een stad met een rijke geschiedenis. Binnenkort is dit te zien, horen en ervaren in ANNO, het nieuwe stadsmuseum aan de Melkmarkt in hartje binnenstad. ANNO is een vernieuwende erfgoedlocatie: een belevingsmuseum en een prachtig gerestaureerd rijksmonument inéén. Het is de plek waar mensen de verhalen van Zwolle uit het verleden en heden kunnen meemaken. Museum, archeologie, bouwhistorie, monumenten en archief komen hier samen onder één dak. Deze samenwerking is uniek voor ons land.  

Alle kennis en kunde op één bijzondere plek
ANNO staat voor krachtenbundeling en kruisbestuiving. Een concept dat past in de huidige tijd waar verhalen, beleving en verbinding zo belangrijk zijn. Het is voor het eerst in Nederland dat deze disciplines op deze wijze gaan samenwerken. Aan ANNO zijn drie initiatiefnemers verbonden. De afdeling Erfgoed van de gemeente Zwolle die zich bezighoudt met archeologie, bouwhistorie en monumentenzorg. De Collectie Overijssel, die naast de archieven, ook de museale collectie van Zwolle beheert. En de Stichting Allemaal Zwolle, die ervoor zorgt dat inwoners het erfgoed van Zwolle op een eigentijdse manier meemaken.

Elke dag werken specialisten van deze organisaties aan onderzoek dat bijdraagt aan nieuwe inzichten en verhalen. Door hun kennis en kunde bij elkaar te brengen onder één dak kan er snel worden geschakeld als er bijvoorbeeld iets nieuws gevonden wordt in het archief, bij een archeologische opgraving of een monumentale restauratie.
Ook interessant voor bezoekers van buiten Zwolle
ANNO vertelt de verhalen van Zwolle. Verhalen die nooit af zijn, want geschiedenis is immers nooit af. ANNO blijft daarom een museum in de maak. Dat maakelement heeft bovendien een bijzonder karakter, want bezoekers van het museum worden aan de hand van spelende thematiek in de stad opgeroepen actief aan het museum mee te bouwen en de verhalen zelf mede tot stand te brengen. Bovendien zijn er binnen het museum verschillende interactieve toepassingen die bezoekers laten meemaken hoe het is om als archeoloog of archivaris te werken.  

Het museum biedt een programmering voor jong en oud en voor Zwollenaren én toeristen van buiten. Ouderen herkennen waarschijnlijk bepaalde verhalen. En ook voor kinderen worden de verhalen van Zwolle toegankelijk gebracht. Er is bijvoorbeeld een ruimte waar schoolklassen aan de slag kunnen met cultuureducatie. En bezoekers kunnen archeologen hun feitelijke werk zien doen.  

Verder zijn de hanzengeschiedenis en de geschiedenis van omgaan met het water landelijk relevante thema’s, die ook voor bezoekers van buiten de stad interessant zijn.  

Moderne nieuwbouw gaat samen met rijksmonument het Drostenhuis
ANNO is hét vertrekpunt om Zwolle beter te leren kennen. Het moderne gedeelte van het museum, met fraaie historische binnentuin, is gratis toegankelijk en heeft ook een museumcafé.

Daarnaast is er het Drostenhuis, een prachtig gerestaureerd rijksmonument, dat tegen betaling kan worden bezocht. Het Drostenhuis vormt de blikvanger van het nieuwe museum. Het pand werd omstreeks 1545 gebouwd in opdracht van de invloedrijke persoon Engelbert van Ense, die de functie van Drost van Drenthe en rentmeester van Salland bekleedde; vandaar ook de naam Drostenhuis. De historische vertrekken zijn prachtig gerestaureerd. En aan de buitenkant is ook de bijzondere houten attiek in rococostijl, met beelden van Amphitrite en Poseidon en de wapenschilden van de drie families die in het huis hebben gewoond, weer in ere hersteld.    

Van 13 t/m 15 mei gratis toegang tot museum ANNO
Museum ANNO wordt op 12 mei 2022 feestelijk geopend voor genodigden. Van vrijdag 13 tot en met zondag 15 mei is het museum gratis toegankelijk voor publiek. Kijk voor meer informatie op anno.nl