Al Hijra Moskee in Leiden bij Grootste Museum van Nederland

Het Grootste Museum van Nederland, het landelijke project van Museum Catharijneconvent waarbij (internationale) kerken, synagogen, tempels en moskeeën worden opengesteld voor het brede publiek, breidt in 2024 hiermee verder uit.

Bijzonder houtsnijwerk

Even buiten het historisch stadscentrum van Leiden staat de in 2018 geopende Al Hijra Moskee. Architect Hamied Oppier maakte voor deze moskee een postmodern ontwerp. Verschillende voorbeelden uit de islamitische architectuur komen in dit ontwerp samen. De typisch Marokkaanse, vierkante minaret is bijvoorbeeld gebaseerd op de minaret van een eeuwenoude moskee in Marrakesh. Niet alleen het exterieur, maar ook het interieur van de moskee is indrukwekkend. Kunstenaar Mustapha Boumaiz maakte voor de gebedszaal prachtige houtsnijkunst. Wanneer de zon door de grote ramen de gebedszaal in schijnt, wordt de ruimte gevuld met de warme gloed van het bruine hout. Als eerbetoon aan de Marokkaanse houtsnijkunst nam Boumaiz in zijn werk allerlei typisch Marokkaanse, symmetrische vormen op. Door de gehele gebedszaal is de houtsnijkunst te bewonderen.

De verborgen schoonheid van gebedshuizen

Op vakantie in het buitenland vinden we het heel normaal om synagogen, kathedralen, tempelcomplexen of moskeeën te bezoeken. Toch lopen veel mensen er in Nederland ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl in heel het land prachtige gebedshuizen te vinden zijn. De kracht van het Grootste Museum van Nederland ligt in het zichtbaar maken van prachtige schatten die nu voor het grote publiek verborgen blijven. Het begint op het moment dat iemand voor de eerste keer over de drempel stapt van een moskee, tempel, synagoge of (internationale) kerk. Het in aanraking komen met de verhalen achter het erfgoed, via de audiotour of de kijkkaart, doen de rest. Zo bouwt het Grootste Museum van Nederland mee aan een Nederland waarin iedereen open en vanuit nieuwsgierigheid met de ander in gesprek gaat, over wat we mooi vinden, wat ons raakt en inspireert.

Lees ook: vorig jaar sloot de Soefi Tempel zich aan bij het Grootste Museum van Nederland.

Kijkkaart en audiotour

Met de nieuwe locaties wordt niet alleen de landelijke dekking van te bezoeken gebedshuizen vergroot, maar ook de variëteit in religieuze tradities, historische periodes, architectuur en kunstwerken. Op alle locaties is een audiotour of kijkkaart aanwezig die verrassende inzichten biedt en de bezoeker meeneemt langs de highlights. Het Grootste Museum van Nederland is een initiatief van Museum Catharijneconvent en wordt mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Deelname van de moskeeën wordt gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Kijk voor meer informatie over het Grootste Museum van Nederland en voor een lijst met alle deelnemende locaties en openingstijden op onze website: www.grootstemuseum.nl