De keizer en het Derde Rijk. De familie Hohenzollern en het nationaalsocialisme

Op 2 oktober opent in Museum Huis Doorn ‘De keizer en het Derde Rijk’, een tentoonstelling over de familie Hohenzollern en het nationaalsocialisme. Tegen de achtergrond van de twee wereldoorlogen die de 20ste eeuw hebben getekend wordt het verhaal verteld van de voormalige keizerlijke familie van Duitsland en hun contacten met de ‘nieuwe’ nationaalsocialistische machthebbers. De tentoonstelling belicht de rol van verschillende leden van de familie Hohenzollern in het Interbellum en de Tweede Wereldoorlog. Iconische foto’s, filmpjes en een tijdlijn met objecten maken duidelijk hoe de ‘oude’ keizerlijke familie worstelde met het verlies van de macht en bleef hopen op een terugkeer op de troon.

75 Jaar bevrijding

In 2019-2020 wordt herdacht dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd en de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Museum Huis Doorn – het ballingsoord van de laatste Duitse keizer Wilhelm II en plaats van herinnering voor de Eerste Wereldoorlog – is de enige plek in Nederland waar de twee wereldoorlogen samenkomen. 75 Jaar bevrijding betekent ook 75 jaar Huis Doorn als Nederlands cultureel bezit. Het landgoed van de Duitse ex-keizer wordt in 1945 als vijandelijk eigendom door de Nederlandse staat in beslag genomen.

Museum Huis Doorn

Museum Huis Doorn krijgt regelmatig vragen over de positie van de familie Hohenzollern in aanloop naar en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met deze tentoonstelling presenteert het museum de historische gebeurtenissen, en voorziet ze van een kader en context, zodat de bezoeker hierover zelf zijn mening kan vormen.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie. Beiden zijn tot stand gekomen in samenwerking met de Universiteit Utrecht. De tentoonstelling is te zien van 2 oktober 2020 t/m 21 maart 2021