Dit najaar bestaat het Nederlandse Disneytijdschrift Donald Duck 70 jaar. Wat velen niet weten, is dat al vanaf het eerste nummer op 25 oktober 1952, de bijdrage van Nederlandse tekenaars in Donald Duck groot was.

Het Museum of Comic Art in Noordwijk heeft meer dan 50 originelen, van meer dan 30 tekenaars, waaronder een groot aantal Nederlanders, bij elkaar gebracht voor een magnifieke Duckblad-tentoonstelling voor het hele gezin. Per decennium wordt de ontwikkeling van het ‘Vrolijke Weekblad’ getoond.

Speciale aandacht is er voor Carl Barks; de Amerikaanse ‘Duck-father’. Hij creëerde heel Duckstad met al zijn excentrieke personages zoals Dagobert Duck en Guus Geluk. Voor het eerst zijn er in Nederland originelen van zijn hand te bewonderen.

Nederlandse inbreng

De Disney-strips werden aanvankelijk in Amerika geproduceerd. In de loop van de tijd is echter een steeds groter deel van de verhalen door Nederlandse tekenaars en schrijvers gecreëerd. In de jaren zeventig werd besloten om daarvoor eigen talent op te leiden. Donald Duck werd de grootste werkgever voor Nederlandse striptekenaars. Inmiddels worden er meer dan 2000 nieuwe pagina’s per jaar gemaakt, waarvan een groot deel ook nog eens in het buitenland wordt herdrukt. Voor de lezers is het simpel: Donald Duck komt uit Amerika en daarom is het zo goed. Niets is minder waar. Nederlandse striptekenaars die voor Donald Duck werken, zoals Daan Jippes, Mau Heymans en Michel Nadorp hebben internationale faam en hun originele tekeningen gaan voor hoge bedragen van de hand.

Harry Balm schilderde eendenpersonages in zijn ‘Galerij der Groten’.

En ook Nederlandse zogenaamde ‘non-Disney-strips’ zoals Douwe Dabbert en de tekst-ballon-strips van Tom Poes zijn groot geworden in het weekblad.

Piet C. Wijn-Albumcover-Douwe Dabbert-1977

Duo-tentoonstelling met Storyworld

Er is een samenwerking aangegaan met Storyworld in Groningen waardoor een unieke duo-tentoonstelling is ontstaan. In Groningen wordt getoond hoe een Donald Duck-verhaal ontstaat en hoe het volledige blad tot leven komt. De beide exposities versterken elkaar op verschillende vlakken.

Museum of Comic Art (MoCA)

Het MoCA is het eerste Nederlandse museum dat geheel gewijd is aan de grootmeesters van ‘De Negende Kunst’. In wisselende tentoonstellingen kunnen geïnteresseerden in de grafische kunst toonaangevende strips bewonderen uit binnen- en buitenland. Altijd in z’n originele vorm: een tekening op papier. Naast iedere tekening hangt ook de gepubliceerde versie, waardoor iedereen zelf kan bekijken wat er na het tekenen nog toegevoegd of veranderd is. Bij iedere expositie verschijnt een uitgebreide catalogus; Een collectorsitem.

MoCA, Bomstraat 11, Noordwijk aan Zee 

‘Donald Duck, zeventig jaar een vrolijk weekblad’: van 4 juni t/m 30 oktober 2022

Openingstijden: woensdag t/m zondag van 12.00 – 17.00 uur.

Voor meer informatie: www.museumofcomicart.nl

Storyworld Groningen, www.storyworld.nl