Geertruidenberg, 4 november 2019 –  Precies 100 jaar na de ingebruikname in 1919 begint de Dongecentrale in het Noord-Brabantse Geertruidenberg aan een tweede leven. Het dienstgebouw uit 1951 is herbestemd tot kantoorgebouw. Het publiek is op zaterdag 9 november tussen 10:00 en 17:00 welkom bij de voormalige elektriciteitscentrale, waar die dag een Open Monumentendag Special wordt gehouden. 

Provincie Noord-Brabant en BOEi, de Nationale Maatschappij tot Restaureren en Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, werken gezamenlijk aan een herbestemming van het industriële complex langs de Donge. De oplevering van het kantoorgebouw is een eerste mijlpaal, waarbij het interieur en kleurenschema uit de jaren ’50 als leidraad zijn genomen.

Sylvia Pijnenborg, adjunct-directeur BOEi: “Wij troffen in 2012 het oude logboek van de centrale aan waarin als laatste stond geschreven: centrale uitgeschakeld, pand gesloten. Dat logboek kan door deze herbestemming weer open. We voegen een nieuw hoofdstuk toe aan het verhaal van dit monument, waarbij een gezonde exploitatie het uitgangspunt is.” 

Erik van Merrienboer, gedeputeerde Provincie Noord-Brabant: “De Dongecentrale is een inspirerende locatie, waar je kunt zien hoe je in een prachtig erfgoedcomplex heel goed nieuwe bestemmingen kunt realiseren. Hier is dat een kantoorgebouw. Dat is een mooi voorbeeld van hoe we in Brabant leegstand aanpakken.”

Vanaf de ingebruikname in 1919 vervulde de Dongecentrale een belangrijke rol in de industrialisering van Noord-Brabant. Met een groot net aan hoogspanningsleidingen werden Brabantse bedrijven en woningen voorzien van elektriciteit. In de loop der jaren is het grootste deel van de elektriciteitsproductie overgenomen door de vlakbij gelegen Amercentrale. Bij de herbestemming van het leegstaande complex gaat bijzondere aandacht uit naar het doorgeven van de verhalen: deze zijn eerder verzameld op https://www.boei.nl/mensen-vertellen/560/all.

De flyer voor de Open Monumentendag Special op zaterdag 9 november is te vinden via deze link. Op vrijdag 15 oktober volgt de (besloten) officiële opening van het kantoorgebouw.

Over BOEi

BOEi is een maatschappelijke onderneming gericht op herbestemming van industrieel, agrarisch en religieus erfgoed. De organisatie, voluit de Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, richt zich op het ontsluiten van Nederlands erfgoed voor burgers en het ontsluiten en doorgeven van haar verhalen aan navolgende generaties in Nederland. Restauratie en herbestemming gebeurt met veel oog voor authenticiteit, duurzaamheid, kwaliteit en innovatie. Zie ook www.boei.nl voor onze missie, projecten en aandeelhouders.