Huis Eindenhout is weer te bewonderen in haar oorspronkelijke roomwitte kleur. De steigers zijn grotendeels verwijderd en tonen het landhuis in alle statige pracht die zij ook van origine had. De gelijkenis met het nabij gelegen paviljoen Welgelegen valt nu nog meer op. Momenteel wordt de hand gelegd aan de laatste werkzaamheden.

Vijftig lagen verf
In 2018 kwam het rijksmonument in bezit van Stadsherstel Amsterdam nadat zij het met korting kon kopen van de vorige eigenaar, de Amsterdamse antiquair H.F. Bill die het vervallen huis op zijn beurt in 1972 kocht en met veel liefde heeft opgeknapt. Zo bracht hij het terug naar wat hij dacht dat de authentieke kleuren waren: oudroze en groen. Stadsherstel liet voorafgaand aan de restauratie van de buitenzijde een kleurhistorisch onderzoek uitvoeren. Ondanks dat in het verleden veel afbijtmiddel is gebruikt, kon in sommige hoekjes toch wel tot zo’n 50 lagen oude verf worden onderscheiden. Dit leidde tot een verrassende uitkomst, waarop het nieuwe kleurpalet werd afgestemd.

De afgelopen maanden stond het pand in de steigers en was het grotendeels aan het zicht onttrokken. Achter de steigerdoeken kregen de gevels weer de oorspronkelijke romig witte kleur, waarmee het pand het uiterlijk terugkreeg van toen het in 1790 werd gebouwd door de rijke Amsterdamse leerhandelaar George Gerard Lans.

Grote gelijkenis met Provinciehuis Noord-Holland
Sinds haar oprichting in 1956 heeft Stadsherstel Amsterdam ruim 750 monumenten en beeldbepalende panden gered. In en binnen een straal van 45 kilometer rondom Amsterdam, waaronder diverse panden in Haarlem zoals Huis Eindenhout. Het neoclassicistische herenhuis met twee witmarmeren sfinxen die het de bijnaam ‘Huis met de beelden’ gaven, is een van de meest karakteristieke gebouwen van Haarlem. Naar aanleiding van bouwhistorisch onderzoek wordt het pand toegeschreven aan architect Abraham van der Hart (1747-1820) geweest, die ook het nabijgelegen paviljoen Welgelegen – het huidige Provinciehuis van Noord-Holland – ontworpen heeft.

Afronding van de werkzaamheden
Nu Eindenhout haar oorspronkelijke kleurstelling terug heeft gekregen, is de gelijkenis tussen beide gebouwen nog treffender. Het heeft dezelfde statige uitstraling en het roomwit is passend bij het ontwerp zoals de architect dat destijds bedoeld heeft. Deze week zijn de steigers grotendeels afgebroken, waardoor Eindenhout weer in volle glorie te zien is. Dit geldt ook voor de sfinxen, die bevrijd zijn uit hun ‘kooien’ die ze in de winter altijd beschermen tegen de vorst. Deze glazen kasten worden momenteel geschilderd. En zo wordt de laatste hand gelegd aan de grootscheepse opknapbeurt. De natuurstenen treden aan de straatzijde worden eind deze maand gedemonteerd. Ze waren enigszins verzakt en zullen na een grondige schoonmaak en restauratie teruggeplaatst worden. De gevels van het landhuis lijken vanuit de verte op stucwerk maar zijn in werkelijkheid vrijwel volledig van hout. De houten geveldelen aan de noordzijde blijken veel slechter te drogen dan die van de overige gevels. Aangezien nat hout niet geschilderd kan worden, duurt het iets langer totdat al deze zijde gereed zal zijn en de steiger ook daar afgebroken kan worden.

Lees meer op www.stadsherstel.nl over de geschiedenis van dit pand en schrijf u in voor #OmDeDagEenMonument zodat u om de dag een bijzonder monumentenverhaal in uw brievenbus krijgt.

Locatie:
Wagenweg 242
2012 NP Haarlem
Meer over Huis Eindenhout: https://stadsherstel.nl/monumenten/huis-met-de-beelden-huis-eindenhout/
Lees over het kleurhistorisch onderzoek bij Huis Eindenhout: https://stadsherstel.nl/nieuws/restauratieverhalen-kleurhistorisch-onderzoek-huis-met-de-beelden/

______________________________________________________________

Stadsherstel Amsterdam

Stadsherstel Amsterdam redt monumenten en beeldbepalende panden door ze zorgvuldig te restaureren, een passende bestemming te geven en te verhuren. De panden worden in bezit gehouden, waarmee een goede staat van onderhoud blijft gegarandeerd. Zo levert de
organisatie een belangrijke bijdrage aan:

•             het bewaren van gebouwd erfgoed voor volgende generaties

•             de leefbaarheid van steden en dorpen

•             de toegankelijkheid van monumenten en

•             het behoud van het restauratieambacht.

Sinds haar oprichting in 1956 heeft Stadsherstel 750 panden in en 45 kilometer rondom Amsterdam gered. Bijna 3.000 Vrienden steunen het werk van de organisatie.

De grotere monumentale panden, zoals kerken, forten, industriële monumenten en boerderijen krijgen een succesvol tweede leven met meestal een culturele of sociaal-maatschappelijke functie. Of als podium voor concerten, congressen, lezingen, recepties, diners en huwelijksvoltrekkingen.


www.stadsherstel.nl

www.facebook.com/stadsherstel

www.twitter.com/stadsherstelwww.instagram.com/stadsherstel