Tegenwoordig lijkt het vanzelfsprekend om een monumentale stad te koesteren, maar dat is niet altijd het geval geweest. Vele historische steden zijn tot enkele restanten gereduceerd of geheel weggevaagd. Dat Amsterdam nog steeds een historische stadskern heeft en een status als ‘beschermd stadsgezicht’ is voor een groot deel te danken aan Geurt Brinkgreve (1917-2005). Stadsherstel bestaat dit jaar 65 jaar en wijdt haar jubileumlezing aan deze voor Amsterdam zeer belangrijke man.

De daad bij het woord op een cruciaal moment
Al in 1954 waarschuwde Brinkgreve voor de dreigende ondergang van de binnenstad. In een toespraak die hij hield voor de Amsterdamse Kring zei hij: “De komende tien jaar zal de beslissing brengen of de schoonheid van Amsterdam verloren gaat of behouden blijft”. Amsterdam was in de jaren vijftig van de vorig eeuw vervallen en verkrot. Stutten, bouwvallen en afgebroken panden bepaalden het stadsbeeld. Brinkgreve was niet de enige actievoerder voor het behoud van de binnenstad, maar hij was wel de belangrijkste. Op een cruciaal moment in de geschiedenis van Amsterdam begreep hij als een van de eersten de bijzondere waarde van de binnenstad en voegde de daad bij het woord door zelf panden te gaan restaureren.

Geestelijk vader Stadsherstel
Ook het idee van Stadsherstel – een organisatie die panden aankoopt, restaureert en daarna verhuurt – kwam van de destijds jonge kunstenaar / journalist Brinkgreve. Samen met onder andere Ruud Meischke, directeur van het Gemeentelijk Bureau Monumentenzorg, behoorde Brinkgreve tot de groep Amsterdammers die het initiatief namen tot de oprichting van Stadsherstel in 1956.

Lezing door architectuurhistoricus Walther Schoonenberg
In een lezing met veel beeldmateriaal van onder andere Stadsherstelmonumenten vertelt architectuurhistoricus Walther Schoonenberg op 29 april over deze bijzondere man: de beeldhouwer die monumentenzorger werd, en zijn grote betekenis voor het behoud van de historische binnenstad van Amsterdam.

De lezing is gratis online te volgen. Op de dag van de lezing, donderdag 29 april, komt de link naar de lezing op de website van Stadsherstel te staan. Daarnaast wordt een beperkt aantal kaarten verloot onder de Vrienden van Stadsherstel. Ook nieuwe Vrienden kunnen direct meeloten.

Details:
Gratis jubileumlezing Stadsherstel over monumentenredder Geurt Brinkgreve
Door: architectuurhistoricus Walther Schoonenberg
Donderdag 29 april 20.00 uur
Livestream | Amstelkerk

Lees meer op www.stadsherstel.nl en schrijf u in voor #OmDeDagEenMonument zodat u om de dag een bijzonder monumentenverhaal in uw brievenbus krijgt.

Locatie:
Amstelkerk | Amstelveld 10 | Amsterdam
Lees meer op de website van Stadsherstel:
https://stadsherstel.nl/nieuws/jubileumlezing-over-monumentenredder-geurt-brinkgreve/
______________________________________________________________

Stadsherstel Amsterdam

Stadsherstel Amsterdam redt monumenten en beeldbepalende panden door ze zorgvuldig te restaureren, een passende bestemming te geven en te verhuren. De panden worden in bezit gehouden, waarmee een goede staat van onderhoud blijft gegarandeerd. Zo levert de
organisatie een belangrijke bijdrage aan:

•             het bewaren van gebouwd erfgoed voor volgende generaties

•             de leefbaarheid van steden en dorpen

•             de toegankelijkheid van monumenten en

•             het behoud van het restauratieambacht.

Sinds haar oprichting in 1956 heeft Stadsherstel 750 panden in en 45 kilometer rondom Amsterdam gered. Bijna 3.000 Vrienden steunen het werk van de organisatie.

De grotere monumentale panden, zoals kerken, forten, industriële monumenten en boerderijen krijgen een succesvol tweede leven met meestal een culturele of sociaal-maatschappelijke functie. Of als podium voor concerten, congressen, lezingen, recepties, diners en huwelijksvoltrekkingen.


www.stadsherstel.nl

www.facebook.com/stadsherstel

www.twitter.com/stadsherstel

www.instagram.com/stadsherstel

foto: Stadsherstel Amsterdam