Matthea de Jong is met ingang van 1 maart 2020 benoemd tot directeur van stichting Tolhuistuin in Amsterdam. De komende periode gaat ze samen met het team en de creatieve makers aan de slag om verder te bouwen aan de ingezette nieuwe koers. De Tolhuistuin heeft als ambitie hét cultuurhuis van Amsterdam-Noord te worden inclusief werkplaats voor de toekomst. 
 
Rob Post, voorzitter van het bestuur, is verheugd om Matthea de Jong te kunnen presenteren als nieuwe directeur van Tolhuistuin Amsterdam: ’Matthea kent de weg in het culturele landschap en het bestuur kijkt ernaar uit om samen met haar weer een nieuwe stip op de horizon te zetten. Kijkend naar haar kennis, ervaring en netwerk zien wij dit met het volste vertrouwen tegemoet.’
 
Matthea de Jong over haar aanstelling
 ‘Ik heb veel zin om aan de slag te gaan voor de Tolhuistuin, een plek waar ik als bewoner van Amsterdam-Noord al vanaf het begin graag kom. Voor mij gaat cultuur over wie we willen zijn, over hoe we willen samenleven en welke toekomst we met elkaar willen. Juist omdat we de komende jaren voor grote sociaal-maatschappelijke veranderingen staan, hebben we verhalen, muziek en beelden nodig. Om vanuit de kracht van kunst en cultuur de uitdagingen en mogelijkheden die met het klimaatvraagstuk op ons afkomen invoelbaar te maken voor een breed publiek en praktisch handen en voeten te geven. Ik zou graag dit groene hart in de stad willen inzetten als dé aanjager voor een inclusieve en duurzame toekomst.’
 
Nieuwe ambitie
De Tolhuistuin is dé plek in Amsterdam waar de duurzame en inclusieve stedelijke samenleving vorm krijgt via de verbeelding. De Tolhuistuin bouwt in de nieuwe periode verder aan een cultuurhuis met werkplaats voor de toekomst. Makers en publiek ontmoeten elkaar niet in een klassieke theaterzaal of podiumopstelling met bijbehorende presentatievormen, maar binnen en buiten, op gelijke hoogte, in ‘vloeibare’ ruimtes. 
 
Het afgelopen anderhalf jaar was Marjo van Schaik interim-directeur van de Tolhuistuin. Er zijn op alle gebieden veranderingen ingezet. Van Schaik zal het komende jaar nog actief betrokken blijven bij de overgang naar een andere huurconstructie met Gemeente Vastgoed, café-restaurant THT en Paradiso.
 
Over Matthea de Jong
Matthea de Jong (1981) is initiatiefnemer van Warming Up, een project in samenwerking met Impact Makers om vanuit media en kunst meer mensen te betrekken bij het klimaatvraagstuk. Het komende jaar zal zij dit combineren met de functie van directeur van de Tolhuistuin. Warming Up presenteert in 2020 een reeks mediaproducties en programma’s in samenwerking met talloze culturele podia en festivals door heel Nederland en in de Tolhuistuin. Eerder zette De Jong verschillende organisaties en initiatieven op. Zo werkte ze aan Stichting Movies that Matter, een platform voor film en mensenrechten met een jaarlijks festival en International Support Programme waarvoor ze genomineerd werd voor de Impact Award. Ze werkte aan verschillende projecten rondom migratie en racisme: De Asielzoekmachine, Operatie Zohre en talkshowserie SkinDeep. Voor Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslan ontwikkelde ze IepenUP, een media- en kunstprogramma rondom maatschappelijke vraagstukken. Ook zette ze samen met Hooman Nassimi New Faces op, een initiatief om nieuwkomers met een migratieachtergrond te koppelen aan festivals.

Over de Tolhuistuin
De Tolhuistuin is een cultuurgemeenschap aan het IJ in Amsterdam-Noord. Een vrije ruimte met werkplekken voor creatieven, waar zowel wordt gewerkt als gepresenteerd en ontspannen. De Tolhuistuin draait om verbeelden, doen en verbinden: Noord met de rest van Amsterdam, theater met muziek, dans, spoken word, binnen met buiten. Het hart van de Tolhuistuin is een openbare tuin, die café-restaurant THT, zalen, studio’s en werkplekken aan elkaar verbindt.