Dit jaar zal de Nationale Herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag plaatsvinden tussen 19.00 en 20.30 uur. Via de live televisie[1]uitzending van de NOS wordt het op deze manier mogelijk een veel grotere groep mensen deelgenoot te maken van de herdenking.

Voorzitter Thom de Graaf:

“Wij werken er al jaren hard aan om de Nationale Herdenking voor zoveel mogelijk mensen betekenisvol te laten zijn. Daarom zijn wij blij dat wij in samenwerking met NPO en NOS de Herdenking voortaan aan het begin van de avond, op prime time, kunnen houden. Zo kunnen veel meer mensen dan voorheen dit nationale moment om het einde van de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers in voormalig Nederlands-Indië te gedenken, meemaken.”

Naar de avond

De komende jaren valt 15 augustus op doordeweekse dagen. Verplaatsing van de Nationale Herdenking naar de avond maakt het voor veel meer mensen mogelijk de herdenking te volgen. Bovendien bereiken we op deze manier ook mensen die nog weinig weten van de impact die de Tweede Wereldoorlog in Azië heeft (gehad) op Nederland. De NOS-uitzending start even na 19.00 uur op NPO1.

Nationale Herdenking

Op 15 augustus staan we stil bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog en herdenken we álle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. De herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag is een nationale herdenking, in aanwezigheid van de minister-president en andere leden van het kabinet, de voorzitters van het parlement, ambassadeurs, de krijgsmacht, vijftig aangesloten organisaties en meer dan 3000 deelnemers van alle leeftijden. Er geldt op 15 augustus een officiële vlaginstructie voor overheidsgebouwen.

Indisch Monument

Het Indisch Monument werd in 1988 onthuld door Koningin Beatrix en sindsdien vindt hier elk jaar de Nationale Herdenking plaats. Eens in de vijf jaar is de Koning aanwezig.

15 augustus 1945

15 augustus 1945 is een kantelpunt gebleken in de Nederlandse geschiedenis. Het oorlogsgeweld en de grootschalige ontheemding hebben een enorme impact gehad op Nederland. De oorlog in Azië werkt tot op de dag van vandaag door bij vele mensen, families en onze samenleving als geheel. Als gevolg van de oorlog wonen er in Nederland inmiddels ruim 2 miljoen mensen met een Indisch oorlogsverhaal in de familie. Dat betreft een zeer diverse mix van Nederlanders met een Indische, Molukse, Hollandse, Papoea, Afrikaanse, Chinese en/of Indonesische achtergrond.