De rijksmonumentale vakwerkboerderij Erve Beernink (1644), in 2009 door BOEi ontmanteld en opgeslagen, krijgt 10 jaar na de ontmanteling een nieuwe plek aan de Borgbosweg in het Overijsselse Beuningen. Het college van B & W in het Twentse Losser, waar de boerderij tot 2009 stond, wil meewerken aan het verzoek van BOEi om het rijksmonument op deze nieuwe plek weer op te bouwen.

Arno Boon, directeur BOEi: “Erve Beernink is een prachtig voorbeeld  van het denken in oplossingen in plaats van problemen. Toen de gemeente een sloopvergunning afgaf voor dit agrarisch erfgoed, leek dat het einde van de 17e-eeuwse vakwerkboerderij. Steen voor steen hebben we hem gedemonteerd en genummerd opgeslagen. Een jarenlange zoektocht bracht binnen de gemeentegrenzen eerder een oplossing, maar dat liep vast op de nieuwe eigenaar. We zijn blij dat het rijksmonument nu wel weer opgebouwd kan worden, op een plek die recht doet aan het monument en door een eigenaar die we het van harte toevertrouwen. Onze inspanning en volharden is beloond.”

Erve Beernink heeft een lange geschiedenis. Die gaat in ieder geval terug tot 1391, het jaar waarin we een eerste vermelding terugvinden onder de naam ‘Hus to Berendinck in Parochia Lottere’. Naast het huis waren er vroeger op het erf onder meer een schuur, schaapskooi, bakhuis en bijenstal te vinden. Een bijzonder aspect van de boerderij is de zogenaamde boavenkamer. Deze ruimte was speciaal gereserveerd als woonruimte voor de ouders nadat hun zoon het boerenbedrijf overnam. In tijden dat de boavenkamer niet bewoond werd functioneerde deze als jachtkamer of logeerkamer voor de leenheer.

Bekijk hier een video van de demontage in 2009