PRESENTATIE TUINONTWERP HOF VAN BREDERODE AAN STAKEHOLDERS ENTHOUSIAST ONTVANGEN

Woensdag 25 september jongstleden is het eerste ontwerp van de reconstructie van de kasteeltuin Hof van Brederode te Vianen gepresenteerd aan de stakeholders. Landschapsarchitect ir. Peter Verhoeff van Stichting In Arcadië ontvouwde in opdracht van Stichting Hof van Brederode een ambitieus plan in bijzijn van diverse belanghebbenden. De focus van het tuinontwerp ligt enerzijds op recht doen aan de historische locatie, en anderzijds op aandacht voor ecologie, duurzaamheid en het versterken van de sociale cohesie binnen de gemeente Vijfheerenlanden.

De classicistische siertuin van kasteel Batestein was toonaangevend in de zeventiende eeuw. Zo was het spectaculaire ontwerp later van grote invloed op tuinen als die van ’t Loo en Versailles. De tuin is verloren gegaan, maar de plaats waar de tuin lag – aan het het Hofplein, waar vroeger kasteel Batenstein stond – ligt er na vier eeuwen nog bijna onberoerd bij. In nauwe samenwerking met Stichting In Arcadië is Stichting Hof van Brederode al ruim een halfjaar bezig het tuinontwerp voor de reconstructie te ontwikkelen en te verfijnen. Daarbij is steeds zorgvuldige afstemming geweest met maatschappelijk drinkwaterbedrijf Oasen – dit in verband met de op het terrein van de hof te realiseren putten voor waterwinning.

Doel van de ochtend was bestuurders, wethouders, directeuren en andere betrokkenen te informeren over de stand van zaken en te betrekken bij dit veelbelovende en spraakmakende tuinontwerp. Aanwezig waren ondere andere diverse gemeenteraadsleden en wethouders van de gemeente Vijfheerenlanden (waaronder Christa Hendriksen en Cees Taal), algemeen directeur Walter van der Meer en enkele nauw betrokken projectleiders van Oasen, en René Dessing van Stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen.

De bijeenkomst is de aftrap voor de verdere ontwikkeling en ideeënvorming van de plannen van Stichting Hof van Brederode.

Foto: De kasteeltuin van het slot Batestein bestond oorspronkelijk uit een L-vormig, ommuurd terrein, ingesloten tussen het kasteel en een verhoogde dijk met slotgracht.

De tuin was opgedeeld in vijf vierkante tuinvakken met geschoren haagjes in sierlijke patronen, zogenaamde ‘parterres de broderie’.