De restauratie van de monumentale koopmanswoning in Kampen kan beginnen. De Provincie Overijssel kent het restauratieproject van eigenaar Stichting Monumentenbezit een subsidie toe van bijna 600.000 euro. Hiermee krijgt het voortbestaan van het rijksmonument een nieuwe start en gaat een lang gekoesterde wens van zowel Monumentenbezit als de inwoners van Kampen in vervulling.

Mark van den Bos, directeur/bestuurder Stichting Monumentenbezit: “Het was al jaren een wens van ons als eigenaar, maar ook van de inwoners van Kampen, om dit karakteristieke pand in de binnenstad weer te doen herleven. Met de bijdrage van de Provincie kunnen we het Gotisch Huis weer de aandacht geven die het verdient. ”

Zeldzaam

Het Gotisch Huis is een voormalige koopmanswoning uit omstreeks 1500. In 2016 kwam het huis in eigendom van Monumentenbezit. Het monument is niet alleen een fraai, maar ook een zeldzaam voorbeeld van een laatgotisch particulier woonhuis. Het pand heeft een rijke geschiedenis met diverse bestemmingen en een laatste grootschalige restauratie door de bekende architect Pierre Cuypers. Sinds 2009 staat het leeg, na het vertrek van het Stedelijk Museum Kampen. Restauratie is hard nodig voor de toekomst van het monument. In 2011 bleek dat het pand er niet zo goed aan toe was. Sindsdien wordt het pand binnen op diverse plekken ondersteund door een hulpconstructie.

Restauratie

Als alles volgens plan gaat, kan de daadwerkelijke restauratie in 2024 van start gaan. Robin Koot, projectleider Monumentenbezit: “We zijn een constructief onderzoek gestart, waarvan de resultaten worden geïntegreerd in de planvorming voor de definitieve vergunningaanvraag. Daarvoor moet ook een besluit genomen worden over de nieuwe invulling van het pand. In 2026 moet alles gereed zijn voor het nieuwe gebruik.”

Over Monumentenbezit

Monumentenbezit zet zich in voor het behoud van cultureel erfgoed door verwerving, restauratie, exploitatie en verduurzaming van monumenten. De stichting streeft ernaar om de beschermde bouwwerken open te stellen voor publiek, zodat zoveel mogelijk mensen de unieke decors en de historische verhalen beleven. De portefeuille van Monumentenbezit bestaat uit 32 rijksmonumenten (100 gebouwen), waaronder kerken, torens, gedenknaalden, ruïnes, buitenplaatsen en de vestingwerken. Maar liefst vijf van de objecten komen terug in de Top 100 monumenten van Nederland en de vestingwerken van Naarden zijn aangemerkt als Unesco Werelderfgoed. www.monumentenbezit.nl